28/05/23
×
Γυναίκες

Ζέττα Μακρή: Θα γίνω γιαγιά της εγγονής μου!

Οι συζητήσεις με την Ζέττα, είναι πάντα απολαυστικές. Από τις πιο συζητήσιμες γυναίκες, με τις πιο αιρετικές απόψεις. Μια γυναίκα που αγαπά τις υπόλοιπες, ακομπλεξάριστη, δυναμική και μαχήτρια. Δεν θα σε ρωτήσει ποτέ, τι θα την ρωτήσεις και δεν θα σου βάλει κανένα όριο. Έντιμη, ειλικρινής, αβίαστα κοινωνική και εξωστρεφής μα πάνω απ όλα πιστή. Πιστή στο κόμμα της, πιστή στους φίλους της, πιστή στις αρχές της!

Μας μίλησε για την πολιτική, την μητέρα της, τους γιους της, την φιλία, τις προδοσίες, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες!

H Voliotisa Ζεττα Μακρή, αποκαλύπτεται στις υπόλοιπες Voliotises! 

Απομαγνητοφώνηση: Άννα Τζάνη

Είμαι χαρούμενη που ξεκινάμε με σένα. Σου μιλάω στον ενικό, γιατί έτσι και αλλιώς όλες οι Voliotises  το ίδιο κάνουν!

Αλίμονο, αν δεν μου μιλάς εσύ στον ενικό που σε ξέρω από μικρό παιδί. Δεύτερον, είμαι πολύ χαρούμενη και εγώ και με βλέπεις, είμαι συγκινημένη που ξεκινάς με μένα.

Είσαι ένας άνθρωπος που έχω γνωρίσει καλύτερα το τελευταίο διάστημα και δεν σου κρύβω πως σε αγαπώ, μα κυρίως σε θαυμάζω. Έπεσες πολλές φορές, αλλά βρήκες τον τρόπο να σηκωθείς!

Ναι, θα μπορούσες να το πεις έτσι. Δεν μπορώ να πω ότι κάθε φορά ήταν και ευχάριστο και ότι δεν στεναχωριόμουν, τόσο εγώ όσο και η οικογένεια μου. Είναι θέμα αντοχής και δυνάμεων. Συμφωνούμε στη διαπίστωση.

Ζέττα, πολλές εκλογικές μάχες και σημαντικές νίκες. Θεωρείς ότι σε στήριξαν περισσότερο οι Βολιώτισσες ή οι Βολιώτες;

Δε θέλω να φανεί ότι έχω παράπονο από τις γυναίκες, απλώς θα σου πω κάτι που αποδεικνύεται με στοιχεία. Όταν πολιτεύτηκα πρώτη φορά το 2000, υπήρχαν τα τμήματα των αντρών και των γυναικών, δεν ήταν μικτά όπως τώρα. Τότε τα πήγα πολύ καλά. Βγήκα μετά από προσπάθεια 6 εβδομάδων και είχα και αρκετές ψήφους και με μεγάλη χαρά κοίταξα να δω την αποδοχή των αντρών και των γυναικών, πιστεύοντας ότι οι γυναίκες με είχαν προτιμήσει περισσότερο. Δεν ήταν όμως έτσι.

Αυτό άλλαξε με τα χρόνια;

Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, γιατί οι γυναίκες που ξέρω και συναναστρέφομαι και που έχω γνωρίσει από την πολιτική παραμένουν σταθερές φίλες μου και σταθερά υποστηρίκτριες μου. Είχα την τύχη να έχω μια σταθερή εκλογική βάση και φίλους και φίλες που μεταξύ μας έχει αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Θα ήταν επικίνδυνο να πω ότι έγινε το ίδιο ή άλλαξε κάτι, όμως σαν πρώτη εμπειρία ομολογώ ότι ήταν δυσάρεστη και με ξάφνιασε. Θα ήθελα οι γυναίκες να με στηρίξουν περισσότερο. Θα το θεωρούσα μεγαλύτερη τιμή, αν με είχαν ψηφίσει περισσότερες γυναίκες.

Δεν θυμάμαι άλλη γυναίκα Βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ. Θύμισε μου…

Δεν ήμουν η πρώτη υποψηφιότητα, υπήρχαν κι άλλες αλλά ήμουν η πρώτη Βουλευτής και μέχρι τώρα η μοναδική, επίσης ήμουν και η πρώτη που πρότεινε η ΝΔ για Υποψήφια Δήμαρχο Βόλου.

Λυπάμαι που δεν έχουμε  δει ποτέ γυναίκα Δήμαρχο στον Βόλο! Δεν μπορούν να εμπιστευτούν μια γυναίκα οι Βολιώτες γι’ αυτή τη θέση;

Δεν νομίζω να υπάρχει τέτοιο θέμα. Εγώ όμως θα καμαρώνω που σε έναν Δήμο, όπως ήταν διαμορφωμένος τότε, που δεν κυριαρχούσε η ΝΔ, εγώ κατάφερα παρά τις εσωκομματικές αντιξοότητες, στις οποίες δεν έχει σημασία να αναφερθούμε, να πάρω 49% και 51%. Το να διεκδικήσω τον Δήμο Βόλου δεν ήταν επιλογή μου, ήταν επιλογή του κόμματος μου και εγώ έχω μάθει και να πειθαρχώ και να προσφέρω. Το θεωρώ τιμητικό για τον συνδυασμό. Δεν ήμουν μόνη μου, εγώ ήμουν επικεφαλής και το αναφέρω με καμάρι.

Είσαι και στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων. Ας μιλήσουμε γι’ αυτό…

Έχω αιρετικές απόψεις Δώρα. Παράδειγμα εγώ είμαι κατά της ποσόστωσης. Το έλεγα πάντα, επειδή όμως όφειλα ν ακούσω τις φεμινιστικές οργανώσεις, είπα όμως θα ενισχύσω την ποσόστωση, παρότι δεν την πιστεύω. Είχα θέσει το θέμα της βίας κατά των αντρών, διότι λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, της ανεργίας που έχουν πολλοί άντρες, υφίστανται και αυτό. Στο εξωτερικό είναι ένα θέμα που εξετάζεται ενώ στην Ελλάδα είναι ταμπού ακόμα και να το αναφέρεις. Όπως αντιλαμβάνεσαι, ήταν λίγο αιρετικές οι απόψεις μου. Όταν πήγα στο Υπουργείο συνάντησα διάχυτη την εντύπωση ότι η γυναίκα είναι θύμα και τους είπα για μένα αυτό «τέλος», καλοί και οι ξενώνες βίας, αλλά η γυναίκα παράγει και ανάπτυξη. Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησα και δεν ολοκλήρωσα επειδή έγινα Υφυπουργός, ήταν για την επαγγελματική κατάρτιση των γυναικών, άρα ήμουν αιρετική σε σχέση με αυτήν την άποψη. Η γυναίκα δεν είναι θύμα, είναι μοχλός ανάπτυξης.

Καταλαβαίνω τι λες και εγώ κάπως έτσι το βλέπω…

Εσείς είστε άλλη γενιά. Η δικιά σου η γενιά βρήκε ορισμένα θέματα δεδομένα, για τα οποία η δικιά μας η γενιά αγωνίστηκε. Οπότε για σένα θα ήταν πολύ περίεργο. Θα ήσουν παρωχημένη που δεν είσαι, είσαι μια σύγχρονη γυναίκα, που δεν βρήκες τίποτα έτοιμο, ευτυχώς για σένα είσαι και όμορφο κορίτσι, είσαι έξυπνη, άρα είσαι ανταγωνιστική. Αυτά σε εμάς, όπως και στη γενιά της μητέρας σου της Μίνας ήταν πολύ πιο έντονα, πολύ πιο δύσκολα και χρειαζόταν μεγαλύτερος κόπος. Δεν υποτιμώ τους δικούς σου αγώνες και της γενιάς σου. Όμως, ήταν άλλα τα δικά μας προβλήματα και άλλα τα δικά σας. Εμείς έπρεπε ν αγωνιστούμε για πολλά που θεωρούνται αυτονόητα σήμερα

Μίλησε μου λίγο για την Βουλή. Οι άντρες πως αντιμετώπιζαν τις γυναίκες συναδέλφους; Περιστατικά μισογυνισμού ή σεξισμού που δεν είδαμε ή δεν ακούσαμε..

Όπως υπάρχουν και στην κοινωνία, υπάρχουν και στην πολιτική. Η πολιτική είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Υπήρχαν, αλλά εγώ ένιωθα θωρακισμένη από το αξίωμα που μου είχαν δώσει οι συμπολίτες μου, από την επαγγελματική μου σταδιοδρομία και αν θέλεις και από το πείσμα μου. Επίσης μ’ ενοχλούσε πάρα πολύ η φασαρία που έκαναν οι γυναίκες, όταν κάποιος απευθύνονταν σε αυτές μιλώντας για συλλόγους ή σωματεία γυναικών. Μια γυναίκα που έχει εκλεγεί για να λύσει τα προβλήματα του κόσμου, είναι δυνατόν να μην μπορεί να λύσει το δικό της θέμα; Θεωρώ πολύ σωστό να πάει μια γυναίκα που προέρχεται από το δημόσιο τομέα  να ζητήσει συμπαράσταση. Είναι υπερβολικό να το κάνει μια Βουλευτής, είναι εκεί για να λύσει το θέμα όλων των γυναικών και όχι μόνο, των πολιτών που αντιπροσωπεύει και δεν μπορεί να λύσει το δικό της θέμα, μ’ έναν άντρα που θεωρεί ότι την μείωσε;  Είσαι εκεί για ν αναδείξεις το πρόβλημα και την σωστή κοινωνική συμπεριφορά, ναι. Όχι στην προσπάθεια σου να λύσεις το θέμα του πολίτη να ζητάς η ίδια βοήθεια ή συμπαράσταση και να κάνεις φασαρία απέναντι σε κακές συμπεριφορές. Δείχνεις αδύναμη και εκεί είσαι για να υπερασπιστείς τρίτους. Βέβαια ναι, να μην ξεχνάμε, ότι υπήρχε βουλευτής στην οποία είπε ο Γραμματέας του κόμματος της «Κάτσε κάτω μωρή καλτσοδέτα», περιπτώσεις που αποκαλούσαν τις γυναίκες «τσόκαρο». Αυτά έχουν γίνει και δεν τα αγνοώ, θεωρώ όμως ότι δεν πρέπει να τα κάνουμε θέμα γυναικείο. Γυναικείο θέμα να το κάνουν άλλοι που είναι εκτός εξουσίας, εμείς που είχαμε αυτή την εξουσία, όχι.

Τι ρόλο παίζει στη ζωή σου η φιλία;

Πολύ σημαντικό. Ευτυχώς, από τα λίγα που καμαρώνω  και που η πολιτική δεν τα επηρέασε είναι ότι δεν διαταράχθηκαν οι σχέσεις που είχα ήδη διαμορφωμένες. Έχω πολλούς φίλους και φίλες που ουδέποτε με ψήφιζαν. Μπορεί να χαιρόταν με την επιτυχία μου, αλλά δεν με ψήφιζαν. Όμως δεν χάλασα ποτέ τις σχέσεις μου, όπως δεν τις χάλασα και με ανθρώπους που κάποια στιγμή θέλησαν να πάνε σε άλλα κόμματα και να μην με στηρίξουν. Όποιον εκτιμώ, τον εκτιμώ ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση. Αυτό νομίζω δείχνει ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου η φιλία, παρότι που εγώ έχω πολύ καλή σχέση με την αδερφή μου και αυτό με θωρακίζει και γνωρίζω ότι έχω έναν άνθρωπο να υπολογίζω πάντα. Ίσως κάποιους να τους επηρέαζε η πολιτική, αλλά εγώ είμαι εξωστρεφής και έντιμη στις σχέσεις μου. Μπορεί καμία φορά να είμαι λίγο αδιάφορη, λόγω των υποχρεώσεων που μπορεί να έχω αλλά είμαι πάντα έντιμη και καμαρώνουν και οι φίλοι μου. Είχα φιλίες και τις διατήρησα και θέλω μέχρι τα βαθιά μας γεράματα να είμαι με αυτούς.

Προδομένη από φίλους ένιωσες;

 Όχι, από πολύ δικούς μου ανθρώπους, όχι. Από ανθρώπους που συναναστρεφόμουν και ενδεχομένως να κάναμε κάποιες κουβέντες πιο χαλαρές και να είπαμε και προσωπικά πράγματα, ναι. Το σημαντικό είναι ότι εγώ δεν έχω προδώσει.

Υπήρξαν άνθρωποι που σε πλησίασαν όταν η Μακρή ήταν στα πάνω της και σε ξέχασαν όταν η Ζέττα ήταν στα κάτω της;

Βεβαίως, αλλά δεν ήταν με τη μάσκα του φίλου. Ήταν με τη μάσκα του υποστηρικτή, του ψηφοφόρου, του στελέχους. Φίλοι όχι, γιατί είχα και έχω σταθερές φίλιες και κρατούν χρόνια. Είναι ανεξάρτητες από την πολιτική. Λίγες φιλίες έκανα απ την πολιτική και αυτοί οι άνθρωποι που είναι στην πολιτική, είτε εν ενεργεία, είτε του παρελθόντος δεν με εγκατέλειψαν, ούτε άλλαξε η συμπεριφορά τους, ούτε σταμάτησα να είμαι στον κύκλο τους. Ότι πολλοί πλησίασαν και πολλοί απομακρύνθηκαν ναι ισχύει, είναι κανόνας. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν ξέρω, δεν το μονοπωλώ, όποιον πολιτικό και να ρωτήσεις το ίδιο θα σου απαντήσει.

Η σχέση με τη μητέρα σου πως ήταν και πως είναι;

Έχω άριστη σχέση με τη μητέρα μου. Αυστηρά μεγάλωσα. Δεν είχαμε φιλική σχέση, δεν της έλεγα τα μυστικά μου, γιατί είχα την αδερφή μου που τα έλεγα. Δεν ξέρω, ίσως ήταν η γενιά μας, ίσως ήταν η μητέρα μας, αλλά ήταν αυστηρή, όπως και ο πατέρας μου. Ήταν η μαμά που άνοιγε φτερούγες σαν την Μίνα. Με βοήθησε πάρα πολύ με τα παιδιά μου και έλεγα πάντοτε ότι ακόμη κι αν δεν είχα την οικονομική δυνατότητα, θα πολιτευόμουν, αλλά δεν θα πολιτευόμουν αν δεν είχα τη μητέρα μου. Δεν ήταν όμως σίγουρα η μαμά «φιλενάδα»!

Θέλω να μου πεις, μια σημαντική συμβουλή του πατέρα σου. Τι σε δίδαξε η δική του πολιτική πορεία;

Στην πολιτική ακολούθησα κατά γράμμα τα λόγια του πατέρα μου, δηλαδή να είμαι έντιμη και ειλικρινής. Αυτό το καμαρώνω. Θ’ ακούσεις για μένα διάφορα πράγματα, άλλοι με εκτιμούν, άλλοι όχι, αλλά κανένας δε θα με χαρακτηρίσει ανέντιμη. Πέρασα και από Υπουργείο δύσκολο, οπότε το κατέκτησα, αλλά αυτό ήταν της οικογένειας μου και το ακολούθησα κατά γράμμα. Δε με μεγάλωσαν ποτέ με το «μην κάνεις κάτι για το τι θα πει ο κόσμος.» Έκανα πράγματα που θεωρούσαμε εμείς σωστά ως οικογένεια και αυτό με βοήθησε στη ζωή μου. Μεγάλωσα με πολύ εμπιστοσύνη και άκουγα πάντα «μπορείς να τα καταφέρεις». Δεν τα κατάφερνα πάντοτε, είχα τις αποτυχίες μου και όχι μόνο στην πολιτική αλλά στην οικογένεια μου αυτό είχαμε ως αρχή.

Σε γέμισαν δηλαδή αυτοπεποίθηση και σου έδειξαν εμπιστοσύνη…

 Μεγάλη. Ενδεχομένως γι αυτό είμαι από τους χαρακτήρες που δεν δειλιάζουν.

Ζέττα ειλικρινά, τόσα χρόνια στην πολιτική και σε μια δύσκολη συγκυρία γενικότερα, πώς καταφέρνεις να κρατάς δυνάμεις και να μην έχεις «σβήσει»; Στις τελευταίες δε εκλογές, είχες μικρή διαφορά από τον πρώτο σε ψήφους, σα να μην πέρασε ο πολιτικός χρόνος από πάνω σου.  Επίσης, θυμόμαστε ότι τα στελέχη των δύο μεγάλων πολιτικών γραφείων, Νάκου και Σούρλα, ήταν απέναντι σου. Αν η  ΝΔ δεν ήταν πρώτο κόμμα, θα ήσουν και πάλι Βουλευτής.

 Καταρχάς, να πω ότι αναμφίβολα αυτά που περιγράφεις έγιναν με μεγάλη προσπάθεια και οργάνωση. Αυτό δεν είναι μυστικό αλλά δεν είναι και κάτι στο οποίο θέλω να σταθώ. Όπως είπα και στην αρχή, έχω κόσμο που πιστεύει -για τους λόγους του- σε μένα σταθερά και απόλυτα. Ίσως και κάποιος που έγινε τελευταία φίλος μου πολιτικός, δε θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον κόσμο μου, γιατί δεν είναι κόσμος που θα μαζευτούν σαν ομάδα και θα αρχίσουν να κατηγορούν έναν υποψήφιο και θα κάνουν φασαρίες. Αν ρωτάς αν είναι κατάκτηση, ναι είναι κατάκτηση. Οφείλεται ίσως στο ότι είμαι ο εαυτός μου και για αυτούς δεν είχα καλή ή κακή εξέλιξη, γιατί ήξεραν ποια είμαι, πως θα είμαι και δεν άλλαξα αυτόν τον χρόνο που ήμουν Υφυπουργός. Θα μου επιτρέψεις να πω ότι έκανα έργο ως Υφυπουργός και θεωρώ ότι αυτό δεν εκτιμήθηκε όσο περίμενα από τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Γνωστός γιατρός, από άλλο κομματικό χώρο με συγχαίρει, όπου με δει, λέγοντάς μου: Ζέττα έκανες έργο. Στο ότι δεν εκλέχτηκα πρώτη, ίσως να φταίει ότι στο μυαλό του κόσμου ήμουν εγώ το πρόσωπο της ΝΔ στο Νομό. Δεν έκατσα ποτέ να το αναλύσω. Παρά τα σκαμπανεβάσματα της ΝΔ, είχα πάντα μια σταθερή βάση και δεν ξεφτιλίστηκα.  

Πώς βλέπεις τον Κυριάκο Μητσοτάκη?

Τον γνωρίζω πριν γίνει Υπουργός, πριν γίνει καν Πρόεδρος του κόμματος. Καταρχάς, να πω ότι θεωρώ απαράδεκτο να κάνει κανείς χρήση προσωπικών συζητήσεων, που όλοι έχουμε με τον Πρόεδρο του κόμματος, για να διαφημιστεί η υποψηφιότητά του. Αυτό το θεωρώ μεγάλη ένδειξη πολιτικής απάτης. Τον Πρόεδρο και την γυναίκα του, τους έχω συναναστραφεί. Έχουμε κουβεντιάσει σε χρόνους που ήταν και για εκείνον πολύ πιο εύκολο να κουβεντιάσει και να ανοιχτεί. Είναι πράγματα που γίνονται μεταξύ πολιτικών και μένουν μεταξύ των δύο που κάνουν τις συζητήσεις και δεν χρησιμοποιούνται ποτέ ως πολιτικό δεκανίκι για τις εκλογές. Ο Πρόεδρος είναι ανοιχτός σε όλους, δεν παραμερίζει και οι σχέσεις που είχε ή εξακολουθεί να έχει μένουν ανάμεσα σε εκείνον και το στέλεχός του. Δεν είναι για δημόσια κατανάλωση.

Αγαπάς πολύ τις γυναίκες και ξέρεις τι μ αρέσει περισσότερο; Ότι έχεις σχέσης αγάπης ακόμα και συνυποψήφιες σου…

 Εννοείται. Θα σου πω κάτι για να καταλάβεις. Αγαπώ και σέβομαι τις σοβαρές γυναίκες και έχω περισσότερες απαιτήσεις από αυτές. Καμιά φορά σκέφτομαι, ότι επειδή είμαι τόσο φεμινίστρια, γι’ αυτό ο Θεός μου έδωσε γιους. Συγχωρώ πιο δύσκολα μια γυναίκα και στον άντρα αναγνωρίζω περισσότερα ελαφρυντικά, γιατί δεν έχω τις ίδιες απαιτήσεις. Θεωρώ πως αν οι γυναίκες από το ψηφοδέλτιο κάναμε κοινό αγώνα θα αντιμετωπίζαμε τη δυσπιστία ότι δεν μπορούμε!

Ποια είναι αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας γυναικείας υποψηφιότητας ή μιας γυναίκας πολιτικού;

 Θα σου μιλήσω για μένα. Όταν μπήκα στην πολιτική, είχα δύο παιδιά 11 και 13 ετών και είχα την ευθύνη των σπουδών τους, όχι ότι ο πατέρας τους ήταν ανεύθυνος, αλλά εγώ ήμουν η μάνα και είχα το άγχος και την αγωνία. Θυμάμαι να μπαίνω στη βουλή για ψηφοφορία κι έπαιρνα τηλέφωνο να δω αν έκαναν τα μαθήματα τους. Γι’ αυτό πριν σου μίλησα για τη βοήθεια που είχα από τη μητέρα μου, γιατί ξέρω συναδέρφους μου που είχαν και την αγωνία του τι θα μαγειρέψουν. Ο άντρας είναι απαλλαγμένος από αυτά και ως επαγγελματίας και ως πολιτικός, είναι μόνο στη δουλειά, μόνο στην πολιτική. Κι εγώ ήθελα, όπως και όλες οι υπόλοιπες γυναίκες, να είμαι κοντά στα παιδιά. Αυτό το άγχος, αυτή η αγωνία και αυτή η πολυδιάσπαση δεν πληρώνονται, άρα εκ των πραγμάτων οι γυναίκες έχουν πολύ πιο δύσκολο ρόλο, περισσότερες υποχρεώσεις, περισσότερες δυσκολίες και λιγότερη αναγνώριση σε κάποια πράγματα.

Τι έχει να μας πει η Ζέττα ως «μαμά»;

Ευτύχησα να έχω δύο γερά παιδιά. Ευτύχησα να έχω δυο καλά παιδιά. Κατά τη γνώμη μου και τα παιδιά μου δεν καλύφθηκαν πίσω από τη μαμά πολιτικό, με την όποια αναγνωρισιμότητα, για αυτό ο ένας μου ο γιος δουλεύει στο Λονδίνο, μετά τις σπουδές δεν γύρισε καν στην Ελλάδα και ο μικρός μου ο γιος, είναι στη Γκάνα. Άρα, λοιπόν, δεν μπορώ να απολογηθώ στον ψηφοφόρο μου γιατί δεν μπορώ να του διορίσω το παιδί ή δεν μπορώ να του βρω δουλειά, γιατί τα δικά μου παιδιά άνοιξαν φτερούγες, έκαναν καλές σπουδές και βρήκαν τις δουλειές του. Επίσης, τα παιδιά μου είναι παιδιά που ο κόσμος τα συμπαθεί, το ξέρεις και εσύ γιατί κάνετε παρέα. Για εμένα υπάρχει κόσμος που θα πει καλές κουβέντες και κόσμος που δε θέλει καν να με δει. Για τα παιδιά μου δε θα ακούσεις τίποτα κακό και αυτό είναι χάρισμα. Εγώ δεν το έχω αυτό το χάρισμα, ίσως είμαι από τη φύση μου πολωτικός χαρακτήρας. Με τα παιδιά μου ήμουν πάρα πολύ χαλαρή. Έχω πει δύο φορές “όχι”. Μία φορά στο Μιχάλη που ήθελε να πάρει μηχανή και φοβόμουν και μια φορά στον Κωνσταντίνο που ήθελε να πάει σε ένα ρέιβ πάρτι στη Θεσσαλονίκη. Τα παιδιά μου με διορθώνουν και μου δίνουν καλές συμβουλές, ειδικά ο μικρός γιος μου, ο Κωνσταντίνος. Τα παιδιά μου με κάνουν καλύτερη και τους το χρωστώ. Πίστεψε με ότι από την ηλικία των 15-16 ετών, οτιδήποτε σοβαρό κι αν έκανα στη ζωή μου ρωτούσα τα παιδιά μου και όχι μόνο για την πολιτική, αλλά γενικά.

Aν σου έλεγαν κάποια στιγμή για την πολιτική, ακόμα και όταν ήταν μικρότερα, «μαμά, δεν μπορούμε έτσι, μέχρι εδώ»! Τι θα έκανες;

Δεν μου το είπαν ποτέ και πιστεύω ότι παίζει ρόλο και ο Λεωνίδας, γιατί ποτέ δεν γκρίνιαξε,όπως και η μητέρα μου. Κράτησα την οικογένεια ενωμένη, δηλαδή τα παιδιά καταλάβαιναν ότι είναι κάτι που πρέπει να το κάνει η μητέρα μας, αφού το θέλει. Μάλιστα, όταν έγινα Γραμματέας Ισότητας, ο μεγάλος μου ο γιος μου είπε «Αφού δεν έχουμε τέτοια θέματα στο σπίτι, τι δουλειά έχεις εκεί πέρα;».

Αν σου πουν ότι θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική;

Μπορεί και να μου το έχουν πει. Ας ασχοληθούν. Κι εγώ δεν ρώτησα κανέναν όταν ασχολήθηκα . Ο Λεωνίδας μόνο με ενθάρρυνε!

Μπράβο που του το αναγνωρίζεις όμως!

Αλίμονο. Μα δεν γίνεται αλλιώς. Αν έχεις την γκρίνια και την αντίδραση στο σπίτι δεν γίνεται να πολιτευτείς. Να και μια ιδιαιτερότητα: δεν θα βρεις καμία γυναίκα που να πολιτευτεί και ο άντρας της να έχει αντίρρηση. Αν έχει αντίρρηση ο άντρας, δεν πολιτεύεται. Ενώ αν έχει αντίρρηση η γυναίκα, θα καμφθεί. Ο Λεωνίδας με στήριξε, με βοήθησε πολύ, όπως και η μητέρα μου και η αδερφή μου, γιατί ο πατέρας μου δε ζούσε τότε . Αν κάποιο από τα παιδιά μου θέλει να πολιτευτεί και να πάει στη αυτοδιοίκηση ή γενικά στην κεντρική πολιτική σκηνή, όταν και αν έρθει η ώρα του,  γιατί αυτά είναι θέματα συγκυριών, μπορεί  και να μην βολέψει, πάρε παράδειγμα τον Κωνσταντίνο, που είναι μόνιμα στη Γκάνα, εγώ ναι θα ενισχύσω την προσπάθεια.

Εγώ νομίζω πως ο Κωνσταντίνος θ’ ασχοληθεί κάποια στιγμή με την πολιτική. Οφείλω να ομολογήσω όμως, το πόσο προσγειωμένος και ώριμος είναι. Τον ενδιαφέρει κατά βάση η επαγγελματική του πορεία και εξέλιξη και μετά όλα τ άλλα. Είναι νομίζω γι αυτόν μια επιθυμία και όχι ένας αυτοσκοπός.

Ακριβώς έτσι είναι. Το πέρασα στα παιδιά και για να είμαι δίκαιη, όχι μόνο εγώ, αλλά και ο πατέρας τους. Ο Κωνσταντίνος δεν σκέφτεται “να φύγει η μαμά μου από την πολιτική να μπω εγώ”. Φρόντισε και φροντίζει πολύ για το βιογραφικό του και την επιστημονική του εξέλιξη. Ο Κωνσταντίνος ναι, είναι θετικός στο ν’ ασχοληθεί με την πολιτική. Πάνω απ’ όλα βέβαια είναι η εξέλιξη του. Εκτός από τις σπουδές που έκανε πάνω στην Νανοτεχνολογία, σπούδασε και Οικονομικά. Του αρέσει και η Αυτοδιοίκηση πολύ. Παρόλα αυτά είναι ξεκάθαρο και το λέω αυτό γιατί βγήκαν και κάποια δημοσιεύματα που ήταν ενοχλητικά, πως πρώτα θα ολοκληρωθεί επαγγελματικά, θα απογαλακτιστεί, δε θα του πει κανένας ότι  είναι ο γιος της Ζέττας Μακρή και μετά θα κάνει αυτό θέλει. Θα κυνηγήσει τον στόχο του, εφόσον ακόμα το επιθυμεί. 

 Κάνεις όνειρα για τα παιδιά σου;

Εγώ θέλω τα παιδιά μου να έχουν μια ισορροπημένη ζωή, γιατί στη γενιά σας τώρα είναι δύσκολα. Θέλω να κάνουν οικογένεια. Να σου πω ότι θα γίνω γιαγιά από το Μιχάλη. Θα γίνω γιαγιά της εγγονής μου, όχι γενικώς γιαγιά. Θέλω πολύ να γίνω γιαγιά. Πολλές από τις φίλες μου έχουν εγγόνια και έλεγα ότι θέλω να γίνω γιαγιά και δεν το έλεγα για να το παίξω άνετη. Μου αρέσει που είναι ευτυχισμένος ο γιος μου. Η γυναίκα του είναι Ελληνίδα, αυτό είναι κάτι που μου αρέσει και περιμένω την εγγονή μου με λαχτάρα. Είναι ο δεύτερος λόγος που θέλω να γίνουν νωρίτερα οι εκλογές. Ο πρώτος είναι για να γλιτώσουμε από αυτούς και ο δεύτερος είναι για να απολαύσω την εγγονή μου.

Δηλαδή και πεθερά εκτός από μητέρα….

Το “πεθερά” δεν είναι τόσο. Δηλαδή την κοπέλα την ξέρω 4 χρόνια οπότε εντός ή εκτός εισαγωγικών δεν είμαι καινούρια πεθερά. Αλλά το “γιαγιά” δεν είναι ωραίο;

Το “γιαγιά” είναι εκπληκτικό και βλέπω τα μάτια σου να γυαλίζουν. Θυμάμαι από παλιά, που έλεγες:  Θέλω να παντρευτούν τα παιδιά μου να γίνω γιαγιά!

Θέλω ναι, θελω πάρα πολύ. Θέλω τα παιδιά μου να είναι γερά και ευτυχισμένα. Δεν με νοιάζει αν θα βγάλουν λεφτά, δε με νοιάζει που είναι μακριά. Η μαμά μου φωνάζει: «Δεν ανησυχείς που είναι μακριά;». Εκεί είδαν ότι μπορούν να προσφέρουν. Από το να έρθουν στην Ελλάδα να είναι άνεργοι ή να τους βρω μια δουλειά με μέσον, όχι, καλύτερα μακριά και ευτυχισμένα. Μου αρέσει που άνοιξαν τις φτερούγες τους και έκαναν κάτι.

Λες συχνά “ευχαριστώ” και “συγγνώμη”;

Το “ευχαριστώ” νομίζω είναι θέμα αγωγής, το λέω. “Συγγνώμη”, αν καταλαβαίνω ότι έκανα λάθος, ναι το λέω. Δεν νομίζω ότι το καταλαβαίνω πάντα. Έχει τύχει κι αυτό μην λέω υπερβολές, αλλά όταν καταλαβαίνω δεν ντρέπομαι να ζητήσω συγγνώμη. Και νομίζω ότι αν αυτός που έχεις βλάψει άθελά σου, είναι σοβαρός τη δέχεται τη συγγνώμη. Όταν την λέω  πάντα την εννοώ, δεν την λέω για τους τύπους. Όμως, συνειδητά δεν έχω κάνει κακό σε κανέναν, άθελά μου μπορεί να έχω αδικήσει, αλλά συνειδητά ποτέ. Είναι αρχή μου αυτό.

Τι θα άλλαζες από τη Ζέττα;

Είμαι ένας άνθρωπος γρήγορος στις αντιδράσεις, που δεν είναι καλό. Δεν δίνω εύκολα μια δεύτερη ευκαιρία, που δεν είναι καλό επίσης. Καμιά φορά είναι και η συμπεριφορά μου απότομη και δεν το καταλαβαίνω, ίσως είναι έτσι ο τρόπος μου. Εσύ το έχεις παρατηρήσει αυτό;

Ναι, το κάνεις, αλλά δεν μπορώ να το παρεξηγήσω, επειδή σε ξέρω. Σκέφτομαι πως το μυαλό σου μπορεί να είναι αλλού…

 Ίσως αυτοί που δε με ξέρουν να το παρεξηγούν, αυτό είμαι όμως και ο άλλος δεν χρωστάει να καταλάβει ότι εσύ έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου. Άλλα μειονεκτήματα που έχω,  είναι ότι είμαι νευρική . Ως πλεονεκτήματα θα έλεγα ότι είμαι ειλικρινής και έντιμη. Καμιά φορά  έχω κακή κρίση, γρήγορη αντίδραση, άρα μπορεί και λανθασμένη. Έχω ένα μεσογειακό τεμπεραμέντο.

Τι κάνεις όταν έχεις χρόνο;

 Μου αρέσει πάρα πολύ να διαβάζω, είμαι βιβλιοφάγος. Τώρα τα έχω στερηθεί, διαβάζω μόνο όταν πάω διακοπές. Αλλά κανονικά δεν μπορείς να φανταστείς πόσο γρήγορα διαβάζω ένα βιβλίο και μετά βλέπω ταινίες.

Δεν μπορώ να σε φανταστώ στην κουζίνα…

Καλά κάνεις, δεν μαγειρεύω. Είδες το έκρυψα όταν ρώτησες τα μειονεκτήματα μου, αλλά νόμιζα ότι το έσωσα. Όσα περισσότερα πράγματα ξέρεις στη ζωή σου και όσο πιο αυτάρκης είσαι τόσο καλύτερα. Εγώ για τη διατροφή μου εξαρτώμαι απολύτως. Δεν είμαι η μαμά που έφτιαχνε στα παιδιά ένα γλυκό ή ένα φαγητό που τους άρεσε.

Φοβάσαι τον χρόνο που περνά; Εγώ όχι, φοβάμαι μόνο μήπως δεν καταφέρω αυτά που θέλω…

Κανένας δε καταφέρνει όσα θέλει, αλλά να στενοχωρηθείς αν δεν έχεις προσπαθήσει. Τον χρόνο δεν τον φοβάμαι, βεβαίως θα ήθελα να ήμουν νεότερη, μη λέω ανοησίες.

Εδώ χαίρεσαι που θα γίνεις γιαγιά…

Να σου πω κάτι; Κι εγώ καμιά φορά ξεχνάω πόσο είμαι, ενδεχομένως το ξεχνάω και στο ντύσιμο ή στη συμπεριφορά. Το πόσο νιώθουμε πρέπει να το έχουμε σε συνάρτηση με το πόσο είμαστε. Ευτυχώς που έχω καλή υγεία και δεν έχω καμία μείωση των αντοχών μου. Αντέχω, εργάζομαι. Έχω πολλές αντοχές. Εντάξει θα ήθελα να ήμουν νεότερη, τα ίδια λάθη θα έκανα την ίδια πορεία θα είχα, ενδεχομένως θα ήμουν πιο θωρακισμένη αλλά ποιος μπορεί να τα ξέρει αυτά;

 Συγχώρεσες τους ανθρώπους που σε πολέμησαν;

Δεν ξέχασα, γιατί ορισμένοι με δυσκόλεψαν συνειδητά και άδικα.

Ευλογημένη και χορτασμένη;

Ναι. Σε σχέση με αυτά που γίνονται, με αυτά που βλέπουμε στη ζωή, θα ήμουν άδικη να έλεγα ότι είχα μια ζωή κοινότοπη και βαρετή.

Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει για τη Ζέττα Μακρή?

Δε σταμάτησε ποτέ, γιατί ήθελα να καταλάβει ο κόσμος ότι παρ’ όλη τη μεγάλη στεναχώρια που ένιωσα όταν έχασα τις εκλογές, πίστεψα ότι ήταν και άδικο αλλά δεν έχει σημασία. Ήθελα να καταλάβουν ότι εγώ συνεχίζω και θα είμαι παρούσα, αλλά προσπάθησα να γίνει σε ένα μέτρο που να μην γίνομαι γραφική, γιατί  δεν εκπροσωπώ εγώ τον νομό.

 Το μήνυμά σου στις Βολιώτισσες?

Οι γυναίκες πρέπει να είναι ο εαυτός τους και σε αυτόν τον εαυτό να πιστεύουν και ν΄αγωνίζονται ασταμάτητα. Η ζωή δεν έχει μόνο χαρές έχει και στενοχώριες. Δεν πειράζει. Όλα είναι καλά αν το θες, αν προσπαθείς… Αγώνας κορίτσια, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και αν χάσουμε τι έγινε; Συμβαίνει και στους άντρες!

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα τελευταία θέματα