28/05/23
×
Συν-Υπάρχω...

Δεκάδες ζευγάρια Βολιωτών την εμπιστεύονται, εσύ;

Είναι η Ευγενία Σαββίδου. Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Ένα νέο κορίτσι, με σπουδές και εθελοντική εργασία δέκα χρόνων, που από επιλογή βρέθηκε στη πόλη μας, θέλοντας να ζήσει και να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε αυτή.

Βλέπει καθημερινά δεκάδες ζευγάρια Βολιωτών, αλλά και οικογένειες, δίνοντας λύσεις στα προβλήματά τους, κάνοντας πιο εύκολη την αποδοχή των διάφορων καταστάσεων και κυρίως γεμίζοντας τους μ ελπίδα για το αύριο.

Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη δουλειά και αυτό γιατί με το που θα την συναντήσεις, η αύρα της και το τεράστιο λαμπερό της χαμόγελο έτσι και αλλιώς θα σου φτιάξουν την ημέρα!

Ας την γνωρίσουμε καλύτερα, γιατί θα είναι κάθε εβδομάδα κοντά μας στο Voliotises.gr για να μας βοηθήσει μέσα από τ άρθρα τους!

Ευγενία μου, πριν απ ότι άλλο, θέλω να σου εκφράσω τον θαυμασμό μου. Είσαι μια γυναίκα, που άφησες τον τόπο σου, τη ζωή που είχες εκεί και από επιλογή ήρθες να ζήσεις στον Βόλο και να δραστηριοποιηθείς επαγγελματικά εδώ. Πως και έκανες μια τέτοια επιλογή;

Δώρα μου αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω, που μου δίνεις την ευκαιρία να νιώσω λίγο πιο Voliotisa. Όταν μετά από δέκα χρόνια σπουδών και εθελοντικής εργασίας αισθάνθηκα πως ήμουν πλέον έτοιμη να ανοίξω το δικό μου γραφείο, κλήθηκα να αποφασίσω τον τόπο διαμονής μου. Ήθελα μια επαρχιακή πόλη με ποιότητα ζωής. Ακόμη ήξερα πως για το καλό της ψυχικής μου υγείας, χρειαζόμουν μια πόλη κοντά σε θάλασσα και βουνό, που να μου παρέχει τη δυνατότητα σύντομων εξορμήσεων στη φύση. Δε σου κρύβω, πως σημαντικό ρόλο στην επιλογή μου έπαιξε και η οργανωμένη Μητρόπολή σας, που παρέχει στην πόλη ποικίλες αφορμές πνευματικής ανανέωσης.

Δεν ήταν ρίσκο να κάνεις ένα βήμα επαγγελματικό, σε μια πόλη, στην οποία δεν είχες γνωστούς, ούτε κύκλο;

Είμαι από την Κοζάνη. Ωστόσο έχω διαπιστώσει πως στο χώρο της ψυχικής υγείας, καλώς ή κακώς σε εμπιστεύονται περισσότερο, όταν δεν κατάγεσαι από την πόλη στην οποία εργάζεσαι. Άλλωστε μου αρέσουν και οι προκλήσεις.

Μια γυναίκα, πριν τα 30, με πολλές σπουδές από πίσω της, μια Ψυχοθεραπεύτρια, που ήρθε και μας έφερε την «Αέλια Ψυχής». Μίλησε μας για όλα όσα μπορούμε να συναντήσουμε και να ζήσουμε μαζί σας!

Θα σου συστηθώ μέσα από το όνομά μας. Η «αέλια» είναι λέξη που εντοπίζεται στα κείμενα του Ομήρου και σημαίνει: η ενέργεια από το φως του ήλιου (αέλιος = ήλιος). Ονομάσαμε λοιπόν το κέντρο μας «Αέλια Ψυχής», με την ελπίδα και την ευχή να καταφέρουμε να φέρουμε φως στις ψυχές και τις ζωές των ανθρώπων που θα μας εμπιστευτούν. Στο Κέντρο μας, παρέχεται Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες, γονείς, ζευγάρια και ομάδες, καθώς και συνεδρίες Life Coaching. Ακόμη διοργανώνουμε σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια, ενώ παρέχουμε και την δυνατότητα online συνεδριών.

Νομίζω, ότι κυνηγάς τα δύσκολα. Το λέω γιατί αποφάσισες να συνεργαστείς και με μια άλλη επιστήμονα. Με μια άλλη γυναίκα που δεν είναι και ότι γνώριζες χρόνια. Λένε πως οι γυναίκες δύσκολα τα βρίσκουν…

Η αλήθεια είναι πως αυτό το ακούμε συχνά, όμως πιστεύω πολύ στις ομάδες. Λένε πως, αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος. Αν θες να πας μακρυά, πήγαινε με άλλους. Βασική προϋπόθεση για μένα ήταν να συνεργαστώ με έναν καλό επαγγελματία και έναν φωτεινό ταυτόχρονα άνθρωπο. Όταν γνώρισα την Νέλη (την έταιρο ψυχή της Αέλιας), το χαμόγελό της και μόνο με έιχε πείσει.

Ευγενία, ας περάσω πάλι στην επιστήμη σου. Ποια είναι η διαφορά της ψυχοθεραπείας από το life coaching;

Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω περιληπτικά. Η ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε άτομα που βιώνουν κάποιον ψυχικό πόνο και νιώθουν πως δεν έχουν την δύναμη να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή τους. Θα μπορούσαμε να πούμε, πως βρίσκονται μέσα σε μια «τρύπα» και προσπαθούν να βγουν στην «επιφάνεια». Το life coaching από την άλλη, αφορά ψυχικά υγιή άτομα, τα οποία αναζητούν μια καθοδήγηση στο να ξεκαθαρίσουν τους στόχους τους και να φτιάξουν ένα πλάνο για να τους πετύχουν. Έχοντας εξασφαλίσει δηλαδή την «επιφάνεια», θέτουν ως αίτημα τους την διερεύνηση του καλύτερου δρόμου προς την κορυφή του βουνού και την συγκέντρωση των εφοδίων που θα χρειαστούν για το ταξίδι τους.

Είναι όλοι ψυχοθεραπευτές για όλους ή είναι και θέμα χημείας; Αν το θες αλλιώς, πως κάνουμε σωστή επιλογή επιστήμονα;

Φυσικά και παίζει ρόλο η χημεία. Συχνά ακούω κόσμο να αποφεύγει να αναζητήσει τη βοήθεια που χρειάζεται, γιατί είχε μια πρώτερη κακή εμπειρία. Γι’ αυτό καλό θα ήταν, πριν κλείσουμε ένα ραντεβού με κάποιον ειδικό, να κάνουμε πρώτα την έρευνά μας.

Αλήθεια, οι οικογένειες του Βόλου, κάνουν ψυχοθεραπεία;

Πολλοί ενδιαφέρονται και ρωτάνε, λιγότεροι κλείνουν κάποιο ραντεβού. Πάντως νομίζω πως τα ταμπού σταδιακά ξεπερνιούνται και η ψυχοθεραπεία γίνεται ολοένα και περισσότερο ένα δώρο αγάπης προς τον εαυτό μας.

Ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις με τους πελάτες σου; Τι αγωνίζεσαι ν αλλάξεις μέσα τους, πριν απ όλα;

Δύο είναι τα βασικά προαπαιτούμενα για μια επιτυχημένη θεραπευτική σχέση: να με εμπιστεύονται και να είναι ειλικρινείς μαζί μου. Όσο για το τι αγωνίζομαι να αλλάξω μέσα τους, πρωταρχικός μου στόχος είναι η ενστάλαξη ελπίδας. Μπορεί όταν φτάνουν στον καναπέ μου να είναι γεμάτοι άγχος ή απογοήτευση, όμως πάντοτε υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε (ή έστω να βελτιώσουμε) ό, τι μαραζώνει την ψυχή μας.

Η ψυχοθεραπεία ως πρόληψη θεωρείς ότι βοηθά; Για παράδειγμα, μια μητέρα με παιδί πριν την εφηβεία, που έχεις τους φόβους της, θεωρείς ότι έχει να πάρει κάτι από την «Αέλια Ψυχής»;

Θεωρώ πως η πρόληψη της ψυχοθεραπείας είναι η συμβουλευτική. Για παράδειγμα, στην «Αέλια Ψυχής¨παρέχουμε συμβουλευτική γονέων. Ζευγάρια σ επισκέπτονται; Τι ηλικίας; Ναι, ίσως γιατί είναι και η εξειδίκευσή μου τέτοια. Η ηλικία δεν παίζει τόσο ρόλο, όσο η φάση ζωής στην οποία βρίσκονται (π.χ. μετά τον ερχομό ενός παιδιού ή όταν ο γάμος τους περνάει κρίση).

Ξέρεις τι σκέφτομαι; Ότι μια ψυχοθεραπεία, ενός ζευγαριού, πριν την απόφαση του γάμου, θα μείωνε κατά πολύ τα διαζύγια…

Ισχύει! ϊσως όμως να μείωνε και τους γάμους (γέλια).

Γάμος από έρωτα ή λογική;

Το ιδανικό για μένα είναι ο συνδιασμός καρδιάς και μυαλού, δηλαδή ο γάμος από αγάπη.

Δώσε μου, την δική σου χρυσή συμβουλή, για ένα ζευγάρι!

Θα σου απαντήσω με την αγαπημένη μου παροιμία: Θα φροντίζω εγώ εσένα, θα φροντίζεις εσύ εμένα, θα είμαστε φροντισμένοι και οι δύο.

Θα σε πάω στα πιο προσωπικά, αφού θα είσαι και εσύ μια Voliotisa και είμαι βέβαιη πως οι αναγνώστριες μας, θα ήθελα να σε μάθουν καλύτερα! Τι αγαπάς στην Ευγενία και τι θα ήθελες ν αλλάξεις;

Μου βάζεις δύσκολα τώρα… Νομίζω περισσότερο αγαπώ την ευκολία που έχω στο να βλέπω το καλό στους ανθρώπους. Όσο για το τι θα άλλαζα…μαλλον την τελειομανία μου, γιατί ώρες ώρες με κουράζει και κουράζει και τους γύρω μου.

Θα σε ρωτήσω κάτι, που πάντα σκέφτομαι όταν συναντώ, Ψυχολόγους και Ψυχοθεραπευτές. Εσύ στις διαπροσωπικές σου σχέσεις, σκέφτεσαι ως Ψυχοθεραπεύτρια;

Σίγουρα οι σπουδές μου με έχουν επηρεάσει ως ένα βαθμό. Αν προσπαθήσω να αφαιρέσω το συναίσθημα και τον αυθορμητισμό μου, μπορώ να σκεφτώ ως Ψυχοθεραπεύτρια. Όμως αν το έκανα, δεν θα αφηνόμουν να ζήσω.

Αλήθεια, στη δική σου προσωπική σχέση, εφαρμόζεις αυτά που προτείνεις στους πελάτες σου;

Προσπαθώ. Αλλά σε καταστάσεις που σου διακινούν έντονο συναίσθημα, περιορίζεται κάπως η λογική και δεν βλέπεις απολύτως καθαρά. Όλοι μας άλλωστε είμαστε πιο αποτελεσματικοί σύμβουλοι στις ζωές των άλλων.

Πως αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις που σε πληγώνουν; Μπαίνει η Ευγενία μπροστά ή Ψυχοθεραπεύτρια;

Στην αρχή τις βιώνω ως Ευγενία. Στην πορεία όμως η Ψυχοθεραπεύτρια μέσα μου, με βοηθάει να τις διαχειριστώ αποτελεσματικότερα και με ψυχραιμία.

Η προδοσία τι ρόλο έχεις παίξει στη ζωή σου και πως της απαντάς;

Πιθανόν θα σε ξαφνιάσω τώρα, όμως δεν την έχω βιώσει, δεν ξέρω. Μάλλον δικαιολογώ εύκολα τους ανθρώπους και μου είναι εύκολο να συγχωρώ.

Η φιλία τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;

Έναν από τους βασικότερους. Θα ένιωθα αφόρητη μοναξιά χωρίς τους φίλους μου. Άσε που δεν θα ήμουν και η ίδια. Η φιλία είναι για μένα, μια συντροφική σχέση χωρίς τον έρωτα.

Φιλία μεταξύ άντρας και γυναίκας, τελικά τι λες; Υπάρχει;

Προσωπικά θα σου πω ναι. Έχω φίλους αδελφικούς άντρες και απολαμβάνω ιδιαιτέρως τη φιλία τους. Τους έχω ανάγκη, γιατί μου δίνουν μιαν άλλη οπτική στα πράγματα. Μάλιστα, ενδιαφέρον.

Και επειδή μπήκε το 2019 και μαζί με αυτό βάλαμε όλοι μας τους στόχους μας και φτιάξαμε τα πρόγραμμα τα μας, πες μας τι να περιμένουμε από την επαγγελματία Ευγενία και την «Αέλια Ψυχής» αυτή τη χρονιά;

Καταρχάς νιώθω πως η χρονιά αυτή, θα είναι η χρονιά μας! Ήδη την Τετάρτη στις 30 Ιανουαρίου ξεκινάει η πρώτη ομάδα για το 2019, η Ομάδα Έμπνευσης και Εξέλιξης Θετικών Αλλαγών (ή αλλιώς, όπως μου αρέσει να λέω, αυτοτελή σεμινάρια ευτυχίας). Ταυτόχρονα προετοιμάζω σεμινάρια για ζευγάρια, γονείς και φοιτητές, μια συνεργασία με δύο μεταπτυχιακά προγράμματα και τη συμμετοχή μου στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Europian Brief Therapy Association, της οποίας είμαι μέλος. Τέλος, συνεχίζω και φέτος να προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου στον Συμβουλευτικό Σταθμό της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Η Ευγενία, τι περιμένει για τον εαυτό της το 2019;

Το 2019 θέλω να γίνω ακόμη καλύτερη σύντροφος, φίλη, κόρη, αδερφή, συνάδελφος. Και να με φροντίσω και λίγο παραπάνω, ιδίως ως προς τα ωράρια του ύπνου μου, γιατί για να τα πετύχω ολα αυτά, μου χρειάζονται γεμάτες μπαταρίες.

Τέλος, θέλουμε να μας πεις τα συναισθήματα σου και τις σκέψεις σου για τις Voliotises.gr, που θα αποτελέσεις σημαντικό κομμάτι τους.

Ανυπομονώ και ταυτόχρονα νιώθω μεγάλη ευθύνη να μην απογοητεύσω τον κόσμο, την ομάδα μας και τον εαυτό μου. Ευτυχώς, πιστεύω πως η ευκαιρία για δημιουργικότητα, είναι κινητήριος δύναμη στη ζωή κάποιου, οπότε δύσκολα θα στερέψω από ιδέες.

Τα τελευταία θέματα