30/03/20
×
Ένα μήλο την ημέρα...

Θηλασμός και διατροφή; Μην αγχώνεσαι, η Νάντια ξέρει!

Έγινες μανούλα πρόσφατα και είσαι αγχωμένη για τον θηλασμό; Αντί να αγχώνεσαι πρέπει να απολαύσεις την ωραιότερη περίοδο της ζωής σου, παίρνοντας συμβουλές από τους ειδικούς! Το ήξερες ότι πολύ βασικό, αν όχι το βασικότερο κομμάτι για έναν υγιή θηλασμό είναι η διατροφή της μανούλας;

Για δες τι έχει να μας πει η διατροφολόγος Νάντια Δεληγιάννη σχετικά με την κατάλληλη διατροφή την περίοδο του θηλασμού .…                                                        

Κατά την περίοδο του θηλασμού τρέφουμε το μωρό τρέφοντας τη μητέρα , γι’ αυτό και η διατροφή της μητέρας έχει τεράστια σημασία για να είναι το γάλα ποιοτικά και ποσοτικά επαρκές.

Η σωστή διατροφή λοιπόν της θηλάζουσας μητέρας είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για την ίδια , όσο και για το βρέφος της . Ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής είναι απαραίτητο και καλό είναι η θηλάζουσα να μην ακολουθεί εξαντλητικές δίαιτες ή να αποκλείει  ομάδες τροφίμων από τη διατροφή της , καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σύσταση και την ποιότητα του γάλακτος .

Οι ενεργειακές ανάγκες της μητέρας την περίοδο του θηλασμού είναι αρκετά αυξημένες , περίπου 500kcal περισσότερο από τις γυναίκες που δεν θηλάζουν, για να καλυφθούν οι ενεργειακές του θηλασμού. Η αύξηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων εξασφαλίζει την επάρκεια του γάλακτος.

Σημαντικό ρόλο φυσικά παίζουν η ποικιλία , η ποιότητα της τροφής  καθώς και η ισορροπία σε θρεπτικά συστατικά. Είναι απαραίτητο να υπάρχει συνδυασμός υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών έτσι ώστε το γάλα να είναι θρεπτικό , γευστικό και να χορταίνει το βρέφος. Είναι σημαντικό η θηλάζουσα μητέρα να καταναλώνει ποικιλία ζωικών τροφών όπως  είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά , τα ψάρια και τα αυγά αλά και φυτικών τροφών όπως οι ξηροί καρποί. Η αύξηση της πρωτεΐνης στο θηλασμό είναι απαραίτητη για τη σύσταση του γάλακτος αλλά και για τη διαφύλαξη σιδήρου της θηλάζουσας μητέρας  σε όλη αυτή την περίοδο .

Εξίσου σημαντική είναι και η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων όπως είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ζυμαρικά , το καστανό ρύζι, το πολύσπορο ψωμί και φυσικά τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής , τα οποία εκτός από θρέψη προσφέρουν την απαιτούμενη ενέργεια αλλά και τις απαραίτητες βιταμίνες.

Απαραίτητη και σημαντική επίσης και η πρόσληψη λιπαρών οξέων  από το ελαιόλαδο, τα ιχθυέλαια, τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς. Καλό είναι να δίνεται μεγάλη προσοχή στην ποιότητα του λίπους που καταναλώνεται καθώς μεγάλη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση του λίπους του μητρικού γάλακτος το οποίο δεν είναι καλό για την υγεία του μωρού.

Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την πρόσληψη βιταμινών και απαραίτητων ανόργανων στοιχείων μέσω της διατροφής τα οποία επηρεάζουν τη σύσταση και την ποιότητα του μητρικού γάλακτος και όλα εξαρτώνται από τη διατροφή της μητέρας. Μεγάλη προσοχή λοιπόν στα επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D καθώς και στη σωστή και καλή ενυδάτωση της μητέρας . Οι φυσικοί χυμοι φρούτων και λαχανικών , το γάλα , οι σούπες και φυσικά το νερό αποτελούν ιδανικές επιλογές.

Ακόμη και αν μια γυναίκα κατά την περίοδο του θηλασμού θέλει να χάσει βάρος δεν είναι απαγορευτικό αρκεί να μην προβεί σε ακραίες καταστάσεις.  Όλα εξαρτώνται από το σώμα της κάθε γυναίκας , τη φυσική της κατάσταση και τις διατροφικές της επιλογές. Μια αργή και συντονισμένη απώλεια είναι το ιδανικό καθώς οι ακραίες δίαιτες και η απότομη απώλεια βάρους επηρεάζουν την παραγωγή γάλακτος.

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι πολύτιμης σημασίας για την επαρκή θρέψη του νεογνού και της θηλάζουσας μητέρας. Με την τήρηση των βασικών διατροφικών συμβουλών που αναφέρονται παραπάνω, η θηλάζουσα θα μπορέσει να διατηρήσει σωστή σύσταση γάλακτος και επαρκή γαλακτοφορία για το μωρό της.