06/12/20
×
Γυναίκες

Μια γυναίκα όταν θέλει, όλα τα μπορεί!

Είναι η Εβίτα Σταμοπούλου. Πρωταθλήτρια του handball, του ποδοσφαίρου και όχι μόνο! Είναι μια εντυπωσιακή γυναίκα. Είναι μητέρα και σύζυγος. Λατρεύει τον αθλητισμό, περνά πολλές ώρες της ημέρα στα γήπεδα, ταυτόχρονα όμως δεν εγκαταλείπει τις οικογενειακές τις υποχρεώσεις!

Πως άραγε τα καταφέρνει;

Θα μας λύσει την απορία η ίδια!

Εμείς ένα θα πούμε: Μια γυναίκα όταν θέλει όλα τα μπορεί!

-Πως κατάλαβες ότι αγαπάς και έχεις ταλέντο στον αθλητισμό και γιατί επέλεξες το handball;

Ξεκίνησα από πολύ μικρή να ασχολούμαι με αθλητικές δραστηριότητες. Ήμουν πάντα αγωνιστικά ευέλικτη και με πολύ δυνατό κορμό και χέρια όπως μου έλεγαν. Στην ηλικία περίπου των 15 ετών γνώρισα το handball το οποίο λάτρεψα. Ακολύθησαν όμως κι άλλα αθλήματα ταυτόχρονα τα οποία λάτρεψα κι αυτά, όπως το πόδόσφαιρο, το shidokan karate, το kick boxing, το volley. Τα θεωρώ όλα αθλήματα της ζωής μου γιατί έχω δώσω κομμάτι ψυχής σε καθένα τους.

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα πρωταθλήτρια; Είναι δυσκολότερο, απ ότι για έναν άντρα που ακολουθεί το ίδιο άθλημα;

Ίσως να είναι δυσκολότερο για μια γυναίκα πρωταθλήτρια δεδομένων τον ταυτόχρονων διαφορετικών βασικών ρόλων που καλείται να παίξει στη ζωής της: σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη…και πολλά άλλα. Και σε όλα αυτά πρέπει να ανταποκρίνεσαι στο μέγιστο επίπεδο για να είναι όλοι ευχαριστημένοι μαζί σου.

Μετάλλια, πρωτιές, επιτυχίες, δόξες, πρωτοσέλιδα… Πίσω απ’ όλη αυτή τη λάμψη, αλήθεια πόσες στερήσεις κρύβονται;

Κρύβονται αμέτρητα βράδια που έχασα κλεισμένη από νωρίς στο σπίτι γιατί την επομένη έπρεπε να είμαι ξεκούραστη για τον αγώνα, κρύβονται στιγμές προσωπικές που θα μπορούσα να ζήσω αλλά έπρεπε να δίνω όλη μου τη θέληση στην επίτευξη του αθλητικού μου στόχου, κρύβονται επίπονοι τραυτισμοί που με ταλαιπωρούσαν για μέρες ίσως και για μήνες αλλά κανείς δεν το έβλεπε, κρύβονται δάκρυα γιατί πολλές φορές άγγιξα τα όρια αντοχής μου ως άνθρωπος.

Τι είναι για εσένα ο αθλητισμός γενικότερα και τ αθλήματα με τα οποία ασχολείσαι ειδικότερα;

Αθλητισμός είναι η ζωή μου, δε ζω χωρίς αυτόν. Είναι τρόπος ζωής, τρόπος αντιμετώπισης της καθημερινότητας. Είναι η τελειότερη ψυχοθεραπεία και μια πηγή όμορφων αναμνήσεων για μένα. Το ποδόσφαιρο, όπως και τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα που ασχολούμαι, είναι τρόπος φυγής που προβλήματα, έγνοιες και σκοτούρες. Είναι μια διέξοδος από τα τετρημένα της καθημερινότητας που μας βασανίζουν όλους. Είναι μια ευκαιρία να μοιράζομαι το πάθος του αθλητισμού με τις υπόλοιπες συμπαίχτριες και φίλες μου.

Υπήρχαν στιγμές, που σκέφτηκες να εγκαταλείψεις και αν ναι, πως το αντιμετώπισες;

Μετά από έντονους τραυματισμούς που κάποιες φορές με έφησαν εκτός αγωνιστικής δραστηριότητας. Πολύ δύσκολη ήταν και η περίοδος της εγκυμοσύνης όπου έμεινα εκτός αθλητισμού για περίπου 1,5 χρόνο. Ζορίστηκα αρκετά αλλά επειδή είμαι πεισματάρα δεν το έβαλα κάτω και επανήλθα γρήγορα στη δράση.

Πραγματικά τώρα, σε μια ομάδα είστε τόσες γυναίκες. Οι σχέσεις των γυναικών λένε ότι είναι δύσκολες. Δεν υπάρχουν στιγμές τσακωμών;

Μια γυναικεία ομάδα έχει να αντιμετωπίσει πέραν των αγωνιστικών προκλήσεων και τις εσωτερικές της διαμάχες. Δεν σου κρύβω πως έχω τύχει πολλές φορές σε περιστατικά τσακαμών κι έντονης διαμάχης μεταξύ μελώς της ίδιας ομάδας. Αυτό έγινε είτε λόγω κάποιας ήττας απρόσμενης είτε λόγω κούρασης. Σε καμία περίπτωση, όμως, δε συνεχιστηκε και μετά από μερικές ώρες όλα τα παραπάνω ξεχνιούνται. Ο κοινός στόχος είναι ένας: το καλό της ομάδας.

Ποιες αγωνιστικές στιγμές σου μέχρι σήμερα, κρατάς ως τις πιο σημαντικές!

Τη μεταγραφή μου στην ομάδα handball του ΠΑΟΚ, τα μετάλλια που κέρδισα στα πανελλήνια καλοκαιρινά τουρνουά beach handball, όλες τις νίκες που έγιναν με πολύ κόπο έναντι κορυφαίων ομάδων στο ποδόσφαιρο.

Ως τις πιο δύσκολες;

Τους τραυμτισμούς που με άφησαν εκτός για αρκετό καιρό χωρίς να μπορώ να βοηθήσω την ομάδα μου, τις ήττες που έγιναν χωρίς να τις περιμένουμε.

Ο σύζυγος σου σε στηρίζει; Σου κάνει παράπονα ότι του λείπεις ή απλά σε θαυμάζει;

Με γνώρισε ως αθλήτρια και το δέχτηκε. Με στήριξε αρκετά και με στηρίζει ακόμα. Δε λείπουν, όμως, και τα παράπονα όσο περνάει ο καιρός. Και το καταλαβαίνω απόλυτα. Θαυμάζει αυτό που κάνω αλλά νιώθει συχνά πως οι στερήσεις μου για τον αθλητισμό έχουν αντίκτυπο στην κοινή μας ζωή.

Ο μικρός έχει έρθει ποτέ στο γήπεδο;

Έχει έρθει τόσο στο γήπεδο όσο και σε προπονήσεις. Περιττό να σου πω ότι η δύναμη που μου δίνει κάθε φορά που με φωνάζει «μαμά» με κάνει να πετάω στο γήπεδο και να κάνω τα πάντα για να κερδίσω. Κάποιες φορές έχει κάνει και προπόνηση όλη η ομάδα μαζί με τον Κωνσταντίνο και ανταποκρίθηκε ομολογώ πολύ καλά, προκαλώντας επευφημίες από όλα τα κορίτσια.

Ο Δημήτρης, ζηλεύει;

Αρκετά, αν και δε θέλει να το δείχνει.

Εσύ;

Μήπως είναι ερώτηση παγίδα αυτή; Χμμμ…λιγουλάκι!!!

Πως καταφέρνετε και κρατάτε τον γάμο σας ζωντανό;

Με υπομονή, κατανόηση, υποστήριξη του ενός στον άλλον και κυρίως ΑΓΑΠΗ.

 Έχω την εντύπωση ότι στη σχέση σας, εσύ είσαι πιο ρεαλίστρια και ο Δημήτρης πιο ρομαντικός; Έτσι είναι;

Σαν πρώτη εικόνα ναι. Αλλά, από τότε που τον γνώρισα ομολογώ ότι έχω πιάσει τον εαυτό μου να κάνει κινήσεις απίστευα ρομαντικές που ούτε ο Δημήτρης δεν πιστεύει πώς τις έκανα. Μπορεί να είναι κολλητικό, ποιος ξέρει;

Πόσο άλλαξε τη σχέση σας η έλευση του παιδιού στη ζωή σας;

Πολύ. Τη δυνάμωσε, τη δοκίμασε, την μετέφερε σε άλλο επίπεδο κοινής και προσωπικής ολοκλήρωσης.

Ο Κωνσταντίνος, πως και πόσο άλλαξε την Εβίτα;

Πιστεύω πάρα πολύ. Το παιδί αυτό μου έδειξε νέους ορίζοντες και προτεραιότητες στη ζωή μου πού ποτέ μέχρι πριν δεν είχαι σκεφτεί. Με έμαθε να νοιάζομαι στον υπέρτατο βαθμό και να δίνω όλον μου τον εαυτό στην οικογένεια.

Λένε πως λίγη γκρίνια και οι μικροί τσακωμοί ανανεώνουν τη σχέση! Εσύ τι λες;

Αν και δεν πρέπει να το πω, πιστεύω πως ναι. Δεν είναι βέβαια απόλυτο αυτό που σου λέω. Όταν υπάρχει αληθινή αγάπη σε ένα ζευγάρι, ο τσακωμός τους δειχνει τον τρόπο να διορθώσουν τυχόν λάθη κι ελλείψεις ώστε να βελτιώσουν τη σχέση τους.

Τις δουλειές στο σπίτι, τις μοιράζεστε;

Σαφως. Κι όχι γιατί προτίνω εγώ αλλά πολλές φορές παίρνει από μόνος του προωτοβουλίες στο θέμα του σπιτιού. Θεωρώ ότι σε ένα σπίτι ο καθένας πρέπει να βοηθάει εκεί που μπορεί.

Πως να επιλέξουν τα νέα κορίτσια τον άντρα της ζωής τους; Έρωτας ή λογική;

Λένε πως εκεί που μιλάει η λογική δεν υπάρχει έρωτας. Προτιμώ τον έρωτα με λογικές προεκτάσεις. Ο έρωτας να είναι ο βασικός οδηγός της καρδιάς αλλά στο πολύ πίσω μέρος της σκέψης να κρύβονται δόσεις λογικής και αλήθειας.

Θα γυρίσω πίσω στον αθλητισμό. Σε βλέπεις στα γήπεδα μέχρι πότε;

Όσο νιώθω ότι μπορώ να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις του αθλητισμού, που πίστεψέ με δεν είναι λίγες.   

Τα τελευταία θέματα