25/09/22
×
Γυναίκες

Πως είναι η ζωή μιας παπαδιάς; Η Νεκταριά μας εξηγεί…

Η Νεκταρία Κουκουσέλη, κόρη και σύζυγος ιερέα, ζει επί 41 χρόνια σε ιερατική οικογένεια. Τα τελευταία 16 χρόνια είναι πρεσβυτέρα και όταν μας το είπε άστραφταν τα μάτια της από χαρά και περηφάνια. Μίλησε στη Νατάσα Λαμπρινάκου για την ευλογία που έχει στο σπίτι της, τους περιορισμούς που μπορεί να υπάρχουν και έκανε μια μεγάλη αποκάλυψη! Ποια είναι αυτή; Ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από τις υπόλοιπες γυναίκες!

Ας δούμε όλα όσα μας είπε …

Είσαι κατά τους παλιούς «παπαδιά» και κατά τους νεότερους «πρεσβυτέρα». Εμένα μου αρέσει περισσότερο το «πρεσβυτέρα» …

Κι εμένα μου αρέσει περισσότερο το «πρεσβυτέρα». Παλιά οι άνθρωποι μας ήξεραν ως «παπαδιές». Και τη μαμά μου ακόμη που είναι κι εκείνη πρεσβυτέρα ο πατέρας μου μέσα στο σπίτι την αποκαλεί «παπαδιά». Στο σπίτι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ο πατέρας μου ποτέ δεν φώναξε την μητέρα μου με το όνομά της. Την φώναζε συνέχεια «παπαδιά». Αντίστοιχα και η μητέρα μου τον φώναζε παπα-Γιάννη, ποτέ Ιωάννη ή Βιβή. Το «πρεσβυτέρα» ακούγεται καλύτερα.

Κι ο πατέρας σου είναι παπάς. Προέρχεσαι δηλαδή από εκκλησιαστική οικογένεια …

Εδώ και 41 χρόνια ζω μέσα σε ιερατική οικογένεια. Μέχρι τα 25 μου που παντρεύτηκα ζούσα σε ιερατική οικογένεια και μετά αφού παντρεύτηκα ζω πάλι σε ιερατική οικογένεια. Δεν ξέρω κάτι άλλο.

Ως παιδί με μπαμπά ιερέα φανταζόσουν ότι ήθελες να παντρευτείς ιερέα ή έγινε τυχαία; Το επεδίωξες;

Δεν το επεδίωξα καθόλου. Όταν ήμουν μικρότερη έλεγα ότι μπορεί να παντρευτώ παπά αλλά μεγαλώνοντας δεν το σκέφτηκα. Πάντα έλεγα ότι αν γνώριζα ένα παιδί που είχαμε σχέση και ήθελε να γίνει ιερέας δεν θα τον εμπόδιζα, αλλά δεν ήταν αυτός ο απώτερος σκοπός μου. Έτυχε!

Με τον σύζυγο παντρευτήκατε πριν αποφασίσει ότι θέλει να γίνει ιερέας ή μετά;

Όταν αποφάσισε ότι θέλει να γίνει ιερέας παντρευτήκαμε. Τον γνώρισα όταν ήταν στην πενταετία στο στρατό. Μου είχε πει ότι μόλις τέλειωνε η πενταετία θέλει να φύγει για να γίνει ιερέας. Έφυγε και μπήκε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή της Θεσσαλονίκης, τελείωσε και μετά αρραβωνιαστήκαμε και παντρευτήκαμε.

Ως παιδί ιερατικής οικογένειας θα μπορούσες να είσαι με έναν άνθρωπο που δεν πιστεύει στην χριστιανική Ορθόδοξη θρησκεία;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Οι παρέες μου πάντα ήταν γυναίκες που πιστεύουν. Βέβαια, έχω μία φίλη η οποία δεν πιστεύει, αλλά ποτέ δεν προσπάθησα να την αλλάξω γιατί πάντα σέβομαι την προσωπικότητα του άλλου. Οι κολλητές μου φίλες εκτός από αυτήν που προανέφερα είναι από την Ορθόδοξη Μαρτυρία, τον ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως. Εκεί μας ένωσε ένας και μοναδικός, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Ως πρεσβυτέρα, επειδή είσαι και νέα γυναίκα, τι περιορισμούς έχεις;

Περιορισμοί υπάρχουν ειδικά όταν βρίσκεσαι σε μία πιο κλειστή κοινωνία. Όταν θα βγεις έξω οι περισσότεροι σε γνωρίζουν και εσένα και τον σύζυγό σου. Προσωπικά από μικρή δεν μου έλειψε τίποτα, ούτε είχα περιορισμούς από τους γονείς μου. Σαν παιδί βγήκα, διασκέδασα, πήγα και σε μπαράκια. Τώρα που είμαι παντρεμένη θα βγω με τις φίλες μου σε καφετέριες, για ένα κρασάκι, σε μία ταβέρνα. Δεν είμαστε όπως οι πρεσβυτέρες που ήταν κάποτε.

Το ντύσιμο και η περιποίηση έχουν αλλάξει σε σχέση με τις παλαιότερες; Τι γνώμη έχεις για το παντελόνι;

Και το ντύσιμο έχει αλλάξει, αλλά βέβαια ο άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει από μόνος του τα όριά του. Οι παλιές φορούσαν μακριά πουκάμισα και το μαλλί το έπιαναν σε κότσο. Πλέον περιποιούμαστε και τα μαλλιά μας και το βάψιμό μας αν και εμένα δεν μου αρέσει να βάφομαι. Μερικές φοράνε παντελόνι. Αυτό μπορεί να σοκάρει κάποιον, αλλά εμένα δεν με ενοχλεί. Εμένα δεν μου αρέσει να φοράω παντελόνι.

Για μία πρεσβυτέρα είναι υποχρεωτικό να εκκλησιάζεται κάθε Κυριακή και να ακολουθεί τον άντρα της; Ακούγονται σχόλια από τους «θαμώνες» της εκκλησίας;

Είναι όπως για όλους τους χριστιανούς. Ως πρεσβυτέρα έχεις κάποιες άλλες υποχρεώσεις, στις οποίες πρέπει να πας με τον σύζυγο. Βέβαια όταν αποκτάς παιδιά οι υποχρεώσεις αλλάζουν και δεν μπορείς να πας παντού. Προσωπικά, δεν επηρεάζομαι από τα σχόλια, τα οποία είναι και πολύ λίγα πλέον. Στα χωριά το έχω ζήσει.

Πώς είναι η ζωή σε ένα ιερατικό σπίτι; Προσεύχεστε περισσότερο;

Ό,τι κάνει κάθε Ορθόδοξη οικογένεια, έτσι κάνει και μία ιερατική οικογένεια. Απλώς προσπαθούμε το μεσημέρι να μαζευόμαστε όλοι μαζί και να κάνουμε την προσευχή μας. Μια ιερατική οικογένεια δεν διαφέρει σε τίποτα από μια οποιαδήποτε οικογένεια. Απλώς έχει μια μεγαλύτερη ευλογία, επειδή έχει τον ιερέα μέσα στο σπίτι.

Στις νηστείες κάνετε κάτι ιδιαίτερο; Τα παιδιά νηστεύουν;

Όχι, τίποτα το διαφορετικό από όλον τον κόσμο που νηστεύει. Στα παιδιά όταν ήταν μικρότερα κι έπρεπε να φάνε κάποια φαγητά, έκανα κάτι ιδιαίτερο. Τώρα πλέον που μεγάλωσαν τρώνε ό,τι τρώμε κι εμείς με εξαίρεση το γάλα και τα αυγά.

Με τον σύζυγο βγαίνετε έξω και βράδυ;

Ναι, και με τον σύζυγο και με τα παιδιά. Θα τύχει να πάμε σε καμιά ταβέρνα για φαγητό και για καφέ. Το καλοκαίρι έχει τύχει να πάμε και σε ταβέρνα που μπορεί να παίζουν μουσική. Δεν είναι κακό. Δεν είναι μπουζούκια. Στις νηστείες βγαίνουμε σπάνια και μόνο σε μέρη που έχουν νηστίσιμο φαγητό.

Το καλοκαίρι πηγαίνετε για μπάνιο στη θάλασσα;

Ναι, όπως όλοι! Και με τον πατέρα μου πάντα πηγαίναμε για μπάνιο. Πηγαίνουμε για μπάνιο στην παραλία σε ένα στέκι που έχουμε, θα κάνουμε το μπανάκι μας με τα παιδιά, θα πιούμε τον καφέ μας και θα φύγουμε.

Τα παιδιά στο σχολείο τα λένε ότι είναι «παπαδοπαίδια»;

Όχι, δεν έχουμε τέτοια θέματα. Υπάρχουν και άλλα παιδιά ιερέων στο σχολείο.

Η κοινωνία σας αντιμετωπίζει με σεβασμό εσάς και τον ιερέα ή έχει εκπέσει αυτό;

Ναι, βέβαια! Ακόμη και οι νέοι που λένε ότι γενικά δεν σέβονται, μας σέβονται! Έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Αν κάποιος έχει μάθει να σέβεται θα σέβεται τον οποιονδήποτε ακόμη και αν δεν είναι παπάς.

Μπορεί μια πρεσβυτέρα να ασχολείται με άλλα πράγματα ταυτόχρονα;

Φυσικά και μπορεί! Εγώ είμαι 5 χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 11ου Δημοτικού Σχολείου κι αυτό γιατί μου αρέσει να ασχολούμαι με τους ανθρώπους και να προσφέρω. Ήδη έχουμε αναπτύξει πολλές δράσεις… μαζεύουμε τρόφιμα για άπορες οικογένειες, για παράδειγμα, οι οποίες το χαίρονται πάρα πολύ. Η φιλανθρωπία δεν πρέπει να γίνεται μόνο μέσα στην εκκλησία. Το να είσαι φιλάνθρωπος είναι θέμα χαρακτήρα και δεν έχει να κάνει με το αν είσαι πρεσβυτέρα ή όχι.

Τι θα ήθελες να πεις στις αναγνώστριές μας;

Ότι οι πρεσβυτέρες δεν είναι κάτι διαφορετικό από εκείνες. Έχουν μόνο μία διάκριση παραπάνω, ότι ο άντρας τους είναι ιερέας.