30/03/20
×
Ένα μήλο την ημέρα...

Voliotis φυσικοθεραπευτής κάνει καλό στη ψυχική υγεία!

Ο Βολιώτης κ. Σταύρος Σταθόπουλος, φυσικοθεραπευτής με διεθνή πανεπιστημιακή δράση μας εξηγεί πώς η φυσικοθεραπεία μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία του ατόμου. Μπορεί άραγε κάποιος απευθυνόμενος σε κατάλληλο και εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή να βελτιστοποιήσει την ψυχική του υγεία; Ακούγεται πολύ ανατρεπτικό! Για να δούμε πώς ξεκίνησε αυτή η μέθοδος και ποια τα σύγχρονα επιτεύγματά της!

Φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία;;;;

Παγκόσμια διαδρομή

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία έχει τις ρίζες στην ίδια την ιστορική διαδρομή της επιστήμης της, όμως κωδικοποιείται και αναγνωρίζεται μόλις το 2011 σαν υποομάδα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (επίσημος σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών & του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας από το 1952) με την σύσταση της Διεθνούς Οργάνωσης Φυσικοθεραπευτών στην Ψυχική Υγεία (IOPTMH), https://www.wcpt.org/ioptmh

Το 2017, το Ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας περιλαμβάνει και τους φυσικοθεραπευτές σαν ισότιμα μέλη της ομάδας συνεργασίας για ένα αποτελεσματικό και ισχυρό εργατικό δυναμικό ψυχικής υγείας στην Ευρώπη με συντονίστρια την IOPTMH, http://www.icppmh.org/Announcements.html

Το 2018, πια21 χώρες από όλον τον κόσμο ασχολούνται με αυτό το επιστημονικό πεδίο & ήδη 7 παγκόσμια συνεδρία έχουν γράψει την δική τους ιστορία.

Τέλοςγια το 2018 ηΠαγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας έχει σαν θέμα της την Φυσικοθεραπεία & την ψυχική υγεία

Ελληνική διαδρομή

Τα πρώτα δειλά βήματα γίνονταιτο 2009 στις Σχολές Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας των Α.Ε.Ι στα Τμήματα Φυσικοθεραπείας, με διδακτικό αντικείμενο: Φυσικοθεραπεία σε Ειδικές Πληθυσμιακές Ομάδες, «Ψυχιατρικά προβλήματα και φυσικοθεραπεία σε άτομα νεαρά και άτομα τρίτης ηλικίας».

Το 2011 τοΝ.Π.Δ.Δ «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών» ιδρύει με Υπουργική απόφαση τα Επιστημονικά του Τμήματα.

Το 2013, πραγματοποιείται επιστημονική ημερίδα με αντικείμενο την «Εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση σε ψυχιατρικά προβλήματα και σε διανοητικές διαταραχές».

Το 2014, ιδρύεται το Επιστημονικό τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» & από το 2016, είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Φυσικοθεραπευτών στην Ψυχική Υγεία

Το 2017 με τον Νόμο4461 οι φυσικοθεραπευτές συμπεριλαμβάνονται στους επαγγελματίες, που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Το 2017, η 1η επιστημονική ημερίδα του Επιστημονικού τμήματος «Φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία» του Ν.Π.Δ.Δ/Π.Σ.Φ με θεματολογία την Εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην κατάθλιψη, στέφεται με απόλυτη επιτυχία και προκαλεί τα ευμενή σχόλια της διεθνούς φυσικοθεραπευτικής κοινότητας.

Το 2018, η Ελλάδα ανακηρύσσεται υποψήφια χώρα της διοργάνωσης του παγκοσμίου συνεδρίου της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία για το 2022.

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 16 Μαρτίου 2019 θα πραγματοποιηθεί η 2η Εκπαιδευτική Ημερίδα του Επιστημονικού τμήματος «Φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία» του Ν.Π.Δ.Δ/Π.Σ.Φ με αντικείμενο την Εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην γενικευμένη αγχώδη διαταραχή

Τι ορίζουμε όμως Φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία;

Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Φυσικοθεραπευτών στην Ψυχική Υγεία (M. Probst, et al 2015), η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία είναι:

 • μια ειδικότητα της φυσικοθεραπείας, που εφαρμόζεται σε διαφορετικούς τομείς υγείας και ψυχικής υγείας.
 • ανθρωποκεντρική & παρέχεται σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους με ήπια, μέτρια και σοβαρά ψυχικά προβλήματα (οξεία και χρόνια), τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δεύτερο / τρίτο / τεταρτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία έχει ως στόχο να βελτιστοποιήσει την ευημερία και την ενδυνάμωση του ατόμου μέσω της προώθησης της λειτουργικής κίνησης, κινητικής ενσυναίσθησης, σωματικής δραστηριότητας, άσκησης, συνδυάζοντας σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά.

Οι φυσικοθεραπευτές στον τομέα της ψυχικής υγείας παρέχουν:

 • προαγωγή υγείας
 • προληπτικά προγράμματα
 • ατομική & ομαδική θεραπεία
 • και συμμετέχουν σε θεραπευτικές ομάδες.

Οι φυσικοθεραπευτές στην ψυχική υγεία δημιουργούν μια θεραπευτική σχέση για να παρέχουν αξιολόγηση και υπηρεσίες που σχετίζονται ειδικά με την πολυπλοκότητα της ψυχικής υγείας μέσα σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον εφαρμόζοντας ένα μοντέλο που περιλαμβάνει βιολογικές και ψυχοκοινωνικές πτυχές.

Οι φυσικοθεραπευτές στην ψυχική υγεία συμβάλλουν στην διεπιστημονική ομάδα και στην διεπαγγελματική φροντίδα των ψυχικώς πασχόντων ατόμων.

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία βασίζεται

στις διαθέσιμες επιστημονικές και βέλτιστες κλινικές αποδείξεις

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία συμβάλλει στην διατηρησιμότητα της αξιοπρέπειας των ψυχικά πασχόντων συνανθρώπων μας & έχει ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση μια πληθώρας ψυχικών διαταραχών τόσο στους ενήλικες, ενδεικτικά: κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, ψυχώσεις, διαταραχές προσωπικότητας, άνοια, κλπ, όσο και στα παιδιά και εφήβους που πάσχουν από διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα, προβλήματα συμπεριφοράς, νοητική στέρηση, μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές, κλπ.

Επιπρόσθετα η πλειοψηφία των ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα έχουν και συχνά συνοδά νοσήματα, τα οποία οι φυσικοθεραπευτές αντιμετωπίζουν με επιτυχία συμβάλλοντας στη πρόληψη & μείωση των περισσοτέρων παραγόντων θνησιμότητας τους.

Τα μέσα που έχει στη θεραπευτική του «φαρέτρα» ο φυσικοθεραπευτής στη ψυχική υγεία είναι πολλά. Ενδεικτικά:

 • Εργαλεία Παρατήρησης & Αξιολόγησης
 • Μάλαξη
 • Σχεδιασμός και εκτέλεση ατομικών και ομαδικών θεραπευτικών προγραμμάτων άσκησης.
 • Βιοανάδραση (biofeedback)
 • Πλειάδα τεχνικών χαλάρωσης
 • Επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (rTMS), αποδεκτοί οι Έλληνες Φυσικοθεραπευτές μέλη του Επιστημονικού τμήματος «Φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία» του Ν.Π.Δ.Δ/Π.Σ.Φ για τις διαδικασίες πιστοποίησης τους σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο (EU TMS Certification Course)
 • Τεχνικές εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας

«Οι φυσικοθεραπευτές / τριες μέλη του Ν.Π.Δ.Δ «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες, την εμπειρία και την υποστήριξη της Ελληνικής πολιτείας για να βοηθήσουν & να διευκολύνουν ισότιμα με τους άλλους επαγγελματίες, που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, την προώθηση ενός ενεργού τρόπου ζωής με αποτέλεσμα την υγεία και την ευημερία των ατόμων με ψυχική ασθένεια.

Περαιτέρω πληροφόρηση μπορείτε να αντλήσετε από την επίσημη ιστοσελίδα του Επιστημονικού τμήματος «Φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία» του Ν.Π.Δ.Δ/Π.Σ.Φ http://psf.org.gr/physiopsy & τις όποιες απορίες σας μη διστάσετε να τις εκφράσετε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] & [email protected]

©Σταθόπουλος Σταύρος

 • Φυσικοθεραπευτής εξειδικευμένος στην αποκατάσταση νευρολογικών & νευροψυχολογικών δυσχερειών
 • Αναπληρωτής Προϊστάμενος Γρ. Φυσικοθεραπευτών Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός», Αθήνα
 • Δ/ντής & καθ. Μ.Π.Ε., Παν/μιο «G. Marconi», Ρώμη, Ιταλία,
 • τ. Καθ. Μ.Δ.Δ.Ε- Τομ Ειδ. Αγωγής, Π.Τ.Δ.Ε / Ε.Κ.Π.Α,
 • Συντονιστής Επιστημονικού τμήματος «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» του Π.Σ.Φ -Ν.Π.Δ.Δ & εκπρόσωπος του στην Διεθνή Οργάνωση Φυσικοθεραπευτών στην Ψυχική Υγεία
 • Physioplus certified in Exercise, health and patterns in physical activity

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ)