10/07/20
×
Γυναίκες

Μια Voliotisa σερβιτόρα, για όλους και για όλα!

Είναι η Ζωή Αντωνάκη και εδώ και 10 χρόνια θα την έχεις πετύχει σε μερικές από τις πιο γνωστές επιχειρήσεις εστίασης της πόλης. Σου σερβίρει τον καφέ ή το ποτό σου πάντα με χαμόγελο! Πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του σερβιτόρου; Τι μπορεί να τους φέρει σε δύσκολη θέση; Είναι όλοι οι επιχειρηματίες ίδιοι!

Η Ζωή μας απάντησε σε αυτά και σε ακόμα περισσότερα!

Zωή εργάζεσαι στον χώρο της εστίασης πολλά χρόνια, με σπουδές στα τουριστικά αν δεν κάνω λάθος. Τυχαία επιλογή ή κάτι που το ήθελες;

Από τότε που θυμάμαι να τον εαυτό μου είχε μια ιδιαίτερη έλξη θα το πω στον αυτό το κομμάτι, γι αυτό σπούδασα hotel management ενώ εργαζόμουν ήδη από επιλογή στο χώρο της εστίασης.

Πόσα χρόνια εργάζεσαι στον χώρο;

Στο χώρο βρίσκομαι λίγο παραπάνω από μια 10ετια, ας κρύψουμε κάτι μη μεγαλώνουμε,με κάποια μικρά διαλείμματα λόγω ότι έγινα η μανούλα της μονάκριβης μου κόρης.


Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα όλα αυτά τα χρόνια που εργάζεσαι σε σχέση με τον κόσμο και την διασκέδαση, βλέπεις μεγάλη διαφορά στην ψυχολογία ή στη κατανάλωση;

Αναμφισβήτητα οι αλλαγές είναι μεγάλες.Θα σταθώ στο τώρα όμως όχι στο πριν διότι δεν έχει σημασία πια. Είναι πιο μαζεμένα τα πράγματα απ όλες τις πλευρές. Αυτό που οφείλουμε είναι να μην πιέζουμε τον κόσμο γιατί αυτό μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα έως αρνητικά.Ο κόσμος θέλει να νιώθει ελεύθερος από όσα τον απασχολούν, να διασκεδάσει και να καταναλώσει όπως και όσο θέλει και αντέχει η διάθεση και η τσέπη του.


Πολλοί μπορεί να σκεφτούν ότι η δουλειά σας είναι εύκολη τι τους απαντάς;

Θα φανώ γραφική καμιά δουλειά δεν είναι ούτε εύκολη ούτε δύσκολη. Αρκεί να μας αρέσει να είμαστε συγκεντρωμένοι και να κινούμαστε με αξιοπρέπεια σ αυτό που κάνουμε και να εξελισσόμαστε. Εχει βέβαια τις απώλειες της λόγω ότι δεν κάνεις γιορτές κλπ με την οικογένεια σου, συμβάλλεις όμως στη διασκέδαση και εξυπηρέτηση του πελάτη – καταναλωτή ,εκεί όμως πας συνειδητοποιημένος. Σ όλες τις δουλειές κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις.

Ποιά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος για να είναι καλός στη δουλειά σας;

Δεν είμαι εδώ για να το κρίνω εγώ αυτό. Θα πω μόνο να είναι κοινωνικός, εργατικός, να έχει όρεξη για μάθηση ειλικρινής και οτιδήποτε προσωπικό να μένει έξω απ τον εργασιακό χώρο. Πρέπει να υπάρχει καθαρό μυαλό για να ασχοληθείς πραγματικά με τον πελάτη αλλιώς φαίνεται.


Τι θα έλεγες στα νέα παιδιά που μπαίνουν στον χώρο;

Αυτό που έχω να πω είναι το Α και το Ω σε όλες τις δουλειές είναι να υπάρχει σεβασμός προς τους ανώτερους, τους συναδέλφους και τους πελάτες. Απ όλους έχουμε να μάθουμε πολλά και να δώσουμε. Επίσης να μην είναι ανταγωνιστικοί. Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα σε κανέναν. Είμαστε εκεί για να εξυπηρετήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.


Έχεις κάνεις αληθινές φιλίες από την δουλειά;

Είμαι τυχερή πολύ. Ελάχιστες αλλά βαθιές φιλίες έχουν δημιουργηθεί αυτά τα χρόνια και ευχαριστώ ολόψυχα για την εκτίμηση και την υποστήριξη αυτών των ανθρώπων. Φιλίες κυρίως γυναικών πράγμα σπάνιο στις μέρες μας.


Τελικά είναι όλοι οι επιχειρηματίες ίδιοι;

Όχι δεν είναι. Ευτυχώς δεν είχα καμία συνεργασία που να εξελίχθηκε άσχημα. Όλοι έχουμε τις ιδιαιτερότητες μας και απ τις 2 πλευρές, γι αυτό όταν υπάρχουν ξεκάθαρες συμφωνίες και κουβέντες οι συνεργασίες κυλούν ομαλά.

Σ έχουν φέρει ποτέ πελάτες με πειράγματα σε δύσκολη θέση;

Προς το παρόν δεν έχει τύχει κάτι μη διαχειρίσιμο. Όταν ξέρεις να κρατάς την κατάλληλη απόσταση δεν υπάρχει κάποιο περιθώριο για πείραγμα.
Κάτι που πραγματικά με φέρνει σε δύσκολη θέση, είναι όταν ζευγάρι θέλει να πληρώσει και λένε και οι δύο θα πληρώσω εγώ μην πάρεις από τον άλλον, είναι σαν να παίρνω εγώ την ευθύνη.   


Πόσο δύσκολο είναι να κάνει μια μανούλα τη δική σας δουλειά;

Προσαρμόζοντας το εργασιακό πρόγραμμα με τις ανάγκες του παιδιού τίποτα δεν φαίνεται δύσκολο. Έχοντας πάντα τη βοήθεια και κατανόηση της οικογένειας, που καλώς ή κακώς όλες οι εργαζόμενες μητέρες χρειαζόμαστε. Εδώ θα μου επιτραπεί να τους πω χίλια ευχαριστώ για όσα κάνουν για μένα και τη μικρή μου.

Σε βρίσκουμε στον Άρκτο, Γκλαβάνη με Τάκη Οικονομάκη. Τι θα βρούμε εκεί;

Στον Άρκτο θα βρεις το αυθεντικό μπαρ.Το καθαρό ποτό, τη φιλική εξυπηρέτηση και τον απόλυτο σεβασμό στο καταναλωτή. Πάντα πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Κάθε μέρα απ τις 6 το απόγευμα και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από νωρίς το πρωί με καφέ.