21/03/23
×
Οι Ιστορίες σας

Έτρωγα ξύλο 3 φορές την ημέρα, τον χώρισα, μπορείς και εσύ!

Ακούω ιστορίες γυναικών, επειδή τις ψάχνω πια και τις βρίσκω, που ενώ κακοποιούνται σωματικά και ψυχικά μένουν με τους άντρες τους.

Αποφάσισα να μιλήσω, ανώνυμα μεν, με ειλικρίνεια δε γιατί το θεωρώ χρέος μου. Σώθηκα. Βρήκα τον τρόπο και ξέρω ότι μπορείς και εσύ που είσαι θύμα κακοποίησης να το κάνεις.

Ήμουν παντρεμένη 17 χρόνια. Ο πατέρας μου δεν τον ήθελε και εγώ ερωτευμένη πολύ. Με το που τέλειωσα το Λύκειο, έφυγα μαζί του και παντρευτήκαμε. Δεν σπούδασα, μου είχε πει όμως ότι μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα θα μου πλήρωνε μια ιδιωτική σχολή να σπουδάσω ή να σπούδαζα εδώ στον Βόλο. Γεννάω το πρώτο παιδί και σιγά σιγά όλα άρχιζαν ν αλλάζουν. Του πέρασε ο έρωτας και έβγαλε τον πραγματικό εαυτό του. Βίαιος. Πολύ βίαιος. Δεν είχα να πάω πουθενά. Διωγμένη από τους γονείς μου. Το παιδί μωρό, πως να δουλέψω που να το αφήσω, δεν με άφηνε κιολας να πάω για δουλειά. Ζήλευε, ζήλευε τα πάντα. Μέχρι και στον γείτονα δεν με άφηνε να πω καλημέρα.

Δεν μπορούσα να φύγω. Αυτό σκεφτόμουν. Λεφτά δικά μου μηδέν, σπίτι δικό μου όχι και ένα μωρό. Άσε που φοβόμουν. Θα με βρει, θα με δείρει, θα με σκοτώσει, θα πάθει κακό το παιδί.

Εγώ είχα δικαιολογίες, είχα λόγους να μένω. Βλέπω όμως γυναίκες που έχουν καλή δουλειά ή τουλάχιστον δικό τους σπίτι και μένουν. Τρώνε ξύλο και μένουν κάνοντας κακό κορίτσια όχι μόνο σ εσάς αλλά και στα παιδιά σας που ζουν σ ένα άρρωστο περιβάλλον βλέποντας πράγματα για την οικογένεια που δεν είναι φυσιολογικά και υγιή.

Έτρωγα ξύλο 3 φορές την ημέρα. Αλήθεια, όπως το ακούτε ή μάλλον όπως το διαβάζετε. Το παιδί μεγάλωνε και έμεινα έγκυος και στο δεύτερο.

Στο τελευταίο καβγά έτρεξα να σωθώ και βγήκα στην μπροστά αυλή με άκουσαν οι γείτονες και φώναξαν την Αστυνομία.

Τον πήραν μέσα και μετά με ρώτησαν αν θέλω να κάνω μήνυση.

Η γειτόνισσα μου, που δεν είχαμε σχέσεις ήρθε και έγινε άγγελος. Ο δικός μου άγγελος. Μου έδωσε λεφτά και μου είπε κάντου ασφαλιστικά μέτρα.

Ζήτησα να με φιλοξενήσει αλλά φοβόταν. Είχε όμως η αδελφή της ένα ξενοίκιαστο διαμέρισμα και μ έστειλε εκεί. Άρχισα να ψάχνω δουλειά ότι να ναι όπου να ήταν. Ξεκίνησα να κάνω λάτζα σ ένα ουζερί.

Σήμερα τα έχω βρει με τους γονείς μου και μενω σ ενα μικρο σπίτι κοντά τους. Τα παιδιά μου δεν έχουν όσα θα ήθελα άλλα έχουν το σημαντικότερο. Ηρεμία και αγάπη. Χάδια και φιλιά.

Νομίζεις ότι δεν μπορείς. Μπορείς. Μέσα σου είναι η δύναμη. Κοίτα τα μάτια των παιδιών σου, βρες τη δύναμη από αυτά. Κάντο γι αυτά.

Για ένα μόνο μετανιώνω που δείλιασα νωρίτερα. Που δεν το έκανα πιο πριν και έχασα τόσα χρόνια και εσύ μόνο για το νωρίτερα θα μετανιώσεις. Δεν θα σε κοροίδεψω δεν θα είναι καθόλου εύκολο στην αρχή. Θα είναι δύσκολο, θα είναι επίπονο αλλά μετά από λίγο καιρό θ ανασαίνεις ελεύθερα και θα είσαι πιο σίγουρη από ποτέ ότι έκανες το σωστό.

Όσες το διαβάζετε και δεν είστε θύματα βίας, κοιτάξτε να γίνετε άγγελος κάποιας γυναίκα που σας χρειάζεται. Αν εγώ δεν είχα εκείνη την γειτόνισσα δεν ξέρω αν θα έκανα την αρχή. Δώστε το χέρι σε μια άλλη γυναίκα, ίσως γίνεται η αιτία της σωτηρίας, της ηρεμίας και της ευτυχίας της!

Το καλό θα σας επιστραφεί, όπως και στον δικό μου Άγγελο, την γλυκιά μου Ελένη.

Ελένη, σ ευχαριστώ.