06/12/20
×
Γυναίκες

Η μαμά ευθύνεται για τον μαμάκια γιο!

Η Αργυρώ Κουκουσέλη είναι μια από τις πιο γνωστές και πετυχημένες Κτηνιάτρους της πόλης. Ο πατέρας είναι ένας από τους παλιότερους Κτηνιάτρους της πόλης και αυτή μεγαλωμένη μέσα στη κλινική του. Σήμερα διαθέτει το πιο πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο σ επίπεδο υπηρεσιών Κτηνιατρείο, στην Αγριά Βόλου, όπου αποφάσισε να επενδύσει από ανάγκη να επιστρέψει στις…ρίζες της, δηλαδή κοντά στα Λεχώνια! Εκτός από Κτηνίατρος είναι και μαμά, σύντομα όμως με τη δική σας βοήθεια θα γίνει και πολιτικός!

Τι; Που, πότε και με ποιόν; Μας δίνει όλες τις απαντήσεις!

Αργυρώ Κουκουσέλη, ένα επίθετο με ιστορία…

Στον επαγγελματικό τομέα σίγουρα. Ο μπαμπάς μου είναι 30 χρόνια στο χώρο. Από μικρό παιδί μέσα σε ένα κτηνιατρείο μεγάλωσα. Να σου πω ότι στα 15 έκανα το πρώτο μου χειρουργείο (γέλια!) Όταν μεγαλώνεις σε ένα τέτοιο χώρο είναι λογικό και να βοηθήσεις και να συμμετέχεις. Ακολούθησα κι εγώ αυτό το επάγγελμα, το αγαπώ πολύ κι ας με βασανίζει. Βασανιζόμαστε όλοι μαζί και λόγω κρίσης και λόγω αντικειμένου γιατί το ζωάκι είναι σαν ένα μικρό παιδί. Ακόμα και για την πιο απλή διαδικασία δυσκολευόμαστε γιατί στον ενήλικα λες “μείνε ακίνητος” ενώ στο παιδάκι και στο ζωάκι δεν γίνεται.

Ήταν ξεκάθαρα δική σου η απόφαση σου να ασχοληθείς με την κτηνιατρική;

Ναι ήταν. Απλώς στο πανεπιστήμιο με είχε πιάσει η αγωνία μήπως μείνω εκεί αλλά τελικά βγήκα μάχιμη στην ελεύθερη αγορά.

Το μετάνιωσες;

Υπάρχουν στιγμές που με δυσκολεύουν, ναι. Με δυσκολεύει όπως και πολλούς άλλους επιστήμονες που τελειώσαμε όλοι μαζί τότε και ανοίξαμε τα ιατρεία μας και τότε λίγο απογοητευτήκαμε γιατί είναι δύσκολο να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας. Είσαι επιχειρηματίας και πρέπει να κάνεις το ιατρείο σου να επιβιώσει. Όντας δε και γυναίκα και μητέρα από δύο μικρά παιδάκια στο δημοτικό, που σε χρειάζονται, είναι κι αυτό ένα ζόρι. Πρέπει να βρεθεί χρόνος να τα κάνεις όλα. Η οργάνωση είναι το παν.

Είσαι αυστηρή;

 Είμαι πολύ γλυκιά αλλά εκεί που χρειάζεται θα πάρω και το αυστηρό μου. Ας πούμε ότι τις Κυριακές χαλαρώνω (γέλια).


Εσείς έχετε ζωάκια στο σπίτι;

Ναι. Έχουμε ένα μαλτεζάκι τη Μπιζού από παλιά. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ελληνικά ποιμενικά, που τα έχω εκτιμήσει ιδιαίτερα και από άποψη μορφολογίας και ομορφιάς αλλά και χαρακτήρα. Είσαι σημαντικό να νιώθεις την ασφάλεια αλλά να μην το φοβάσαι. Μπορούν να μείνουν και με παιδάκια γιατί αντέχουν τα πειράγματα και δεν φοβάσαι ότι θα δαγκώσουν. Επίσης, διάφορα αδέσποτα που κατά καιρούς μας αφήνουν. 

Πες μας για την πρωτοποριακή κλινική που έχεις στην Αγριά…

Παρόλο που θα μπορούσα να μείνω στο Βόλο με τον μπαμπά μου, ο οποίος είναι από τα Κάτω Λεχώνια και έχω ζήσει εκεί και τα έχω συνδυάσει με πολύ όμορφες στιγμές, κάτι με τραβούσε να έρθω προς τα εδώ. Το κτηνιατρείο μου δεν ήταν έτσι. Σιγά σιγά εξελίχθηκε ώστε να γίνει ένας χώρος συμπληρωμένης φροντίδας για το σκύλο και τη γάτα μας. Αυτό σημαίνει κτηνιατρική φροντίδα σε επίπεδο κλινικής. Υπάρχει ξεχωριστό χειρουργείο, υπέρηχος, σε λίγο θα έχει ακτινολογικό, γκρούμινγκ, φιλοξενία που είναι πολύ σημαντικό και είναι ακριβώς δίπλα στο κτηνιατρείο και κάποιο ζώο που χρειάζεται να μείνει θα το ελέγχω 2-3 φορές τη μέρα. Και πλέον υπάρχει και η εκπαίδευση του σκύλου η οποία είναι για μένα τόσο επιβεβλημένη όσο και τα εμβόλια. Κατά την πρακτική μου στην Αθήνα όλα τα κουτάβια έκαναν εκπαίδευση. Είναι σαν να βγάζει ένας άνθρωπος το δημοτικό. Καλό θα ήταν να εκπαιδευτούμε κι εμείς για το πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας. Μπορείς να μάθεις πώς να διαχειριστείς μια δύσκολη στιγμή.

Η κρίση έχει επηρεάσει τον κόσμο σε ότι αφορά την αγορά ζώων;

 Επειδή είμαι στο χώρο από τότε που γεννήθηκα έλεγα, λέω και θα λέω ότι στο Βόλο είμαστε απ’ τις νούμερο ένα πόλεις σε ότι αφορά τη μέριμνα για το σκύλο τουλάχιστον, αλλά γενικά είμαστε φιλόζωοι. Σε άλλες πόλεις δεν είναι έτσι. Εδώ όλοι είχαν και έχουν ζωάκια. Οπότε δεν πιστεύω ότι η κρίση μας έκανε λιγότερο υπεύθυνους απλά περιορίσαμε λίγο τα μη απαραίτητα. Παντού και πάντα υπάρχουν οι ανεύθυνοι που θα αφήσουν το σκυλάκι τους στο δρόμο. Στο Βόλο το λέω ξανά, να μην παραπονιόμαστε γιατί τα αγαπάμε και τα φροντίζουμε τα ζωάκια. Επίσης υπάρχουν πολλές φιλοζωικές οργανώσεις στο Βόλο. Εκεί που υστερούμε και πρέπει να δώσουμε προσοχή είναι στο να ενημερωθούμε για τις ανάγκες των ζώων. 


Είσαι υπέρ της στείρωσης;

Βέβαια είμαι. Για ιατρικούς λόγους αρχικά, για το τι μπορεί να πάθει αν δεν ζευγαρώνει, καθώς ο σκύλος και η γάτα είναι φτιαγμένα να ζευγαρώνουν τουλάχιστον κάθε δεύτερο οίστρο. Το ζευγάρωμα ή η στείρωση είναι οι μοναδικές λύσεις, γιατί το να απαγορεύεις στο ζωάκι το σεξ είναι βασανιστικό. Είναι σαν να πεινούν και να μην τα ταΐζεις. Είναι ικανά να πηδήξουν δύο μέτρα φράχτη, σκάβουν λαγούμια, παρατούν εσένα που τα φροντίζεις για να καλύψουν αυτήν την ανάγκη. Και εκτός αυτού η στείρωση είναι ο τρόπος να εξαλειφθούν τα αδέσποτα. Δεν φταίει κανένας Δήμαρχος για τα αδέσποτα. Αν εμείς δεν στειρώσουμε τα κατοικίδια μας θα έχουμε πάντα αδέσποτα.

Αν μια οικογένεια θέλει σκύλο τι ράτσα προτείνεις;

Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Μέσα από ερωτήσεις καταλαβαίνω και προτείνω κάτι ανάλογο με την ανάγκη που έχει η καθεμία οικογένεια για να περάσει και ο σκύλος ωραία. Μπορεί να τους προτείνεις και γάτα ας πούμε, μην την υποτιμούμε. Έχω μεγάλο ποσοστό πελατών που έχουν γάτα. Η γάτα θέλει άλλο χειρισμό, άλλα προτερήματα, άλλα ελαττώματα. Αλλά για να σου απαντήσω, πάντα προσπαθώ διακριτικά να μάθω τις ηλικίες των παιδιών, ίσως να τους συναντήσω και πολλές φορές προτείνω και να μην πάρουν σκυλάκι. 

Μίλησε μου για το φόβο που υπάρχει για το τοξόπλασμα…

Το τοξόπλασμα αν το κολλήσεις ενώ είσαι έγκυος είναι επικίνδυνο. Αν έχεις εκτεθεί πιο πριν δεν είναι τόσο πρόβλημα. Έχει βγει αυτή η φήμη γιατί πολλές εγκυμονούσες έχουν διώξει τις γάτες τους επειδή τις τρόμαξε ο γυναικολόγος αλλά δεν ισχύει. Ακόμα και αν η γάτα έχει τοξόπλασμα θα το αποβάλλει στη ζωή της μια φορά και διαρκεί 15 μέρες. Αλλά για να σε μολύνει πρέπει να ωριμάσει δύο μέρες στο περιβάλλον και οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές. Ωστόσο, όταν έχουμε γατούλα και υπάρχει εγκυμοσύνη στο σπίτι ή παιδιά, θα πρέπει να την αποπαρασιτώνουμε από ψύλλους και λοιπά και να ενδοαποπαρασιτώνουμε κάθε μήνα και αυτό αρκεί. Εγώ ας πούμε όταν ήμουν έγκυος είχα δύο γάτες μέσα στο σπίτι και τώρα έχω, αλλά εγώ έχω το προνόμιο ότι δεν πληρώνω κτηνίατρο (γέλια). 


Μίλησε μας για τους γιους σου….

Ο μεγάλος μου ο γιος πηγαίνει τετάρτη δημοτικού και ο μικρός δευτέρα. Για μένα τα παιδιά μου είναι η ολοκλήρωση μου. Όταν έρθει το τέλος της μέρας, ακόμη κι όταν τους έχω μαλώσει για κάτι, θα μου πουν “είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου”. Προσπαθώ να βρίσκω χρόνο για αυτά. Πραγματικά πιστεύω ότι έχω αφήσει πίσω τη δουλειά μου, θα μπορούσα δηλαδή να είμαι πιο ανταγωνιστική. Αργότερα δεν ξέρω πως θα είναι αλλά προς το παρόν θέλω να ασχολούμαι μαζί τους. Σημαντικό για μένα επίσης είναι και η ώρα της βαρεμάρας. Δεν είναι απαραίτητο να κάνει πάντα κάτι η μαμά. Είναι ωραία οικογενειακή στιγμή το να βλέπετε τηλεόραση όλοι μαζί ας πούμε. 

Είσαι πιεστική με τις δραστηριότητες τους;

 Τους έχω πει ότι το πρωί σηκωνόμαστε όλοι να πάμε στη δουλειά. Εμένα η δουλειά μου είναι αυτή εσάς η δουλειά σας είναι να πάτε στο σχολείο. Δεν με νοιάζει να είναι πρώτοι ή δεύτεροι, αλλά με νοιάζει να καταλάβουν ότι στη ζωή υπάρχουν υποχρεώσεις και ότι 8:30-13:30 αυτή είναι η υποχρέωση μας. Για μένα το σημαντικότερο είναι πως είναι καλά παιδάκια και δεν μου έχει πει κανείς το αντίθετο. Τους βλέπω ότι προσπαθούν και δεν είναι αδιάφοροι σε ότι και να κάνουν. 

Κάποια κλίση στην κτηνιατρική δεν βλέπεις;

Προς το παρόν όχι. Λατρεύουν τα ζώα όμως. Ας πούμε τις προάλλες πήγαν βόλτα με τα ποδήλατα και έφεραν από ένα κουτάβι στα χέρια. Θα ασχοληθούν όμως θα τα ταΐσουν, θα τα κάνουν μπάνιο, θα τα στεγνώσουν με το πιστολάκι και θα τα βάλουν για ύπνο. 


Τι γνώμη έχεις για τον άντρα “μαμακια”;

Είμαι σίγουρη ότι δε θα είναι μαμάκηδες. Η μαμά ευθύνεται για τον μαμάκια γιο. Εγώ ας πούμε δε θέλω όταν μεγαλώσουν να μιλάμε κάθε μέρα. Θέλω να είναι λίγο ελεύθεροι και να πατάνε στα πόδια τους, γιατί, κακά τα ψέματα, εγώ σήμερα είμαι αύριο δεν είμαι. Πρέπει να σταθούν μόνοι τους και να έχουν αυτοπεποίθηση. Το να ζητήσουν τη συμβουλή μου βέβαια είναι άλλο πράγμα.

Ποια είναι η γνώμη σου για το Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο;

Αποτελεσματικός, ειλικρινής, θα δεσμευτεί για αυτό που μπορεί να κάνει. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Δήμαρχος είναι μια δυναμική και έντονη προσωπικότητα και πιστεύω ότι ο Βόλος διανύει καλά χρόνια, χρυσή εποχή και είμαστε σε καλή φάση. Και αυτά που είχε υποσχεθεί, πραγματικά βλέπω ότι προσπαθεί να τα δρομολογήσει. Ενισχύεται ο τουρισμός μας, είμαστε ένα μέρος ευλογημένο με τη θάλασσα και το βουνό. Μόνο να σκεφτείς ότι σταματούν όλες οι θεατρικές παραστάσεις και καλλιτέχνες για συναυλίες στο Βόλο. 

Γι αυτό το λόγο αποφάσισες να είσαι και υποψήφια μαζί του;

 Στο τοπικό συμβούλιο Κάτω Λεχωνίων, που είναι και το χωριό του μπαμπά μου, αποφάσισα να είμαι υποψήφια μαζί του. Ναι γι αυτούς τους λόγους, πιστεύω σε αυτόν και στο γεγονός ότι μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα. Έχει βούληση και ικανότητες. 


Γιατί να σε ψηφίσουμε;

Δεν ξέρω γιατί να με ψηφίσουν αλλά ξέρω γιατί διεκδικώ την ψήφο. Αγαπώ τα Κάτω Λεχώνια και πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης ακόμα και τουριστικά και γενικά η περιοχή μπορεί ν αναπτυχθεί σε διάφορα επίπεδα. Πιστεύω ότι και ως γυναίκα διαθέτω διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους άντρες, ως μητέρα αλλά και ως επαγγελματίας κάποιες άλλες ευαισθησίες που με την εμπειρία που έχω θέλω να τις τοποθετήσω στα Κάτω Λεχώνια που τόσο αγαπώ. 

Τα τελευταία θέματα