25/09/22
×
Οι άντρες μίλησαν!

Oι Voliotises είναι καλές στο τιμόνι!

Στις Voliotises.gr φιλοξενείται σήμερα ένα νέο παιδί, που όμως έχει ήδη καταφέρει να ξεχωρίσει στον χώρο του. Ο Δάσκαλος Οδήγησης, Θανάσης Μόρας. Aλήθεια εσείς τι νομίζετε οι Βολιώτες οδηγούν καλά; Τελικά είναι μύθος πως οι γυναίκες δεν είναι καλοί οδηγοί;

Ο Θανάσης μας απάντησε σε αυτά και σε ακόμα περισσότερα!

Ο πατέρας σου ένα από τους πιο παλιούς, πιο γνωστούς και πιο πετυχημένους δάσκαλους οδήγησης. Εσύ ακολούθησες το ίδιο επάγγελμα με τον μπαμπά ως κίνητρο ήταν μια καθαρά δική σου συνειδητή επιλογή;

Ο πατέρας μου είναι το πρότυπο μου. Μέσω του πατέρα μου, γνώρισα και αγάπησα το επάγγελμα του εκπαιδευτή από μικρό παιδί και ήθελα να γίνω το ίδιο και ακόμα καλύτερος. Όταν ακούς ότι ο πατέρας σου είναι ο καλύτερος εκπαιδευτής, αισθάνεσαι περήφανος και είναι σίγουρα ένα κίνητρο να θέλεις να το συνεχίσεις και να το εξελίξεις. Όταν τελείωσα τις σπουδές μου, με ρώτησε τι θέλω να κάνω και του απάντησα εκπαιδευτής όπως εσύ. Δεν με πίεσε να ακολουθήσω το επάγγελμα του, ήταν καθαρά δική μου επιλογή.

Υπάρχει κάποια συμβουλή που σου έδωσε όταν άνοιξε την δική σου σχολή; Κάτι που το τηρείς πάντα…

Μου είπε να έχω υπομονή…!!! Είναι πολύ σημαντικό στη δουλειά μας ο εκπαιδευτής να έχει υπομονή, να διατηρεί την ψυχραιμία του και να προσπαθεί να  μεταδώσει τις γνώσεις του στον υποψήφιο οδηγό για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τη τεχνική του αυτοκινήτου, την οδική ασφάλεια και να επισημάνει  τα λάθη, τις παραλείψεις ώστε να τα κατανοήσει . 

Κάποιοι λένε ότι καλύτερα είναι να «πήξει» το μυαλό και μετά να μάθουμε να οδηγάμε, άλλοι πάλι λένε όσο μικρότερος τόσο καλύτερα. Τι πιστεύεις εσύ;

Πιστεύω ότι στις μικρές ηλικίες ο υποψήφιος αφομοιώνει πιο εύκολα τις πληροφορίες και τις εκτελεί, έχοντας πιο γρηγορα αντανακλαστικά εν αντιθέσει με τις μεγαλυτερςς ηλικίες όπου λογω φοβιας και ανασφάλειας χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την ανάλογη εκμάθηση.

Οι Βολιώτες έχουν καλή οδηγική συμπεριφορά;

Οι Βολιώτες οδηγοί είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για την απόκτηση του διπλώματος τους αλλά η οδηγική συμπεριφορά διαμορφώνεται μετά το δίπλωμα αναλόγως τον χαρακτήρα του εκάστοτε οδηγού. Γενικά οι Βολιώτες οδηγοί είναι συνετοί, προσεκτικοί, τηρώντας τον ΚΟΚ ,αν συγκρίνουμε με άλλα αστικά κέντρα όπου οι οδηγοί είναι νευρικοί, επικίνδυνοι και χωρίς την πλήρη τήρηση  των σημάτων ΚΟΚ. 

Εσείς εκτός από το να μας μαθαίνετε να οδηγάμε, θεωρείτε ότι έχετε την ευθύνη να μας την μάθετε;

Υποχρέωση μας και ευθύνη μας, είναι ο υποψήφιος οδηγός να εκπαιδευτεί με επάρκεια για τα θέματα της οδικής συμπεριφοράς.

Κρίση, κρίση αλλά οι Βολιώτες συνεχίζουν και συντηρούν αυτοκίνητα και σε πολλές οικογένειες βλέπουμε τουλάχιστον δύο. Έχω την αίσθηση ότι εσάς δεν σας έχει αγγίξει η κρίση….

Η κρίση όπως και σε κάθε άλλο ελεύθερο επάγγελμα, μας έχει επηρεάσει σημαντικά και αυτό φαίνεται στα ποσοστά υποψηφίων ετησίως όπου προ κρίσης ετησίως είχαμε άνω των 4000 δελτίων εκπαίδευσης & εξέτασης υποψηφίων οδηγών, ενώ με τη κρίση έχει μειωθεί στις 2500-3000 υποψήφιοι.  

Να φανταστώ ότι λόγω κρίσης έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που ζητούν δίπλωμα δικύκλου;

Ναι, αυτό ισχύει. Για την έκδοση  διπλώματος δικύκλου απαιτούνται λιγότερα έξοδα απ ότι του αυτοκινήτου καθώς και το κόστος αγορά και συντήρηση  είναι πολύ μικρότερο αντίστοιχα.

Έρευνες λένε πως οι γυναίκες είναι πιο προσεχτικές στην οδήγηση, ωστόσο ακούμε συχνά «κοίτα, κοίτα τι κάνει…γυναίκα οδηγάει τη περιμένεις»! Τελικά, οι Βολιώτισσες είναι καλές στο τιμόνι;

Οι γυναίκες είναι πολύ προσεκτικές στην οδήγηση, σεβόμενες σε μεγάλο βαθμό τον ΚΟΚ  σε σχέση με τους άντρες οδηγούς. Η διαφορά γυναίκας οδηγού με τον άντρα είναι ότι δεν έχει την ίδια εμπειρία στην οδήγηση, επειδή οδηγεί λιγότερες ώρες.  Οι βολιώτισσες είναι καλές στο τιμόνι λόγω της σωστής εκπαίδευσης που παρέχουν οι εκπαιδευτές οδηγών στο Βόλο.  

 Ένα δάσκαλος Θανάση, μπορεί να σου μάθει σίγουρα να οδηγάς. Τι σε κάνει όμως καλό οδηγό; Μπορείτε να το διδάξετε και αυτό, γιατί έχω την αίσθηση πως όχι… Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που το έχουν και άνθρωποι που δεν το έχουν;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν ή δεν το έχουν. Κανείς δεν γεννήθηκε οδηγός. Όλοι μπορούν να μάθουν να οδηγούν και σωστά, αρκεί να έχουν υπομονή και επιμονή ακλουθώντας τις οδηγίες και συμβουλές του εκπαιδευτή τους.

Υποχρέωση μας είναι να διδάξουμε τον υποψήφιο οδηγό να χειρίζεται σωστά το όχημα, τηρώντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Με  την πάροδο του χρόνου αποκτώντας και την εμπειρία θα πρέπει να τηρήσει τα δύο που προανέφερα ούτος ώστε να γίνει όχι απλά καλός αλλά πολύ καλός οδηγός.

  • Την Σχολή Οδηγών του Θανάση Μόρα θα την βρείτε στην Μπόρελ 8 με Ιάσονος, 3ος όροφος.
  • Τηλέφωνο: 2421 072600