30/03/20
×
Ένα μήλο την ημέρα...

Η Νάντια σου μαθαίνει 6 super foods με άρωμα Ελλάδας!

Από την Νάντια Δεληγιάννη

Διατροφολόγο, Διαιτολόγο

Τι godjiberry και crannberry;;;;

Αν νομίζετε ότι τα super foods είναι νέα μόδα, γελιέστε! Στην Ελλάδα τα έχουμε χρόνια τώρα και έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές! Σίγουρα θαυμάζεις τους παλιούς και δυνατούς οργανισμούς! Μάθε ότι έγιναν έτσι χάρη στις ελληνικές υπερτροφές που έχουμε όλοι καθημερινά στο πιάτο και στο ντουλάπι μας!

                                            6 superfoods  με άρωμα Ελλάδας

               Μπορεί τα τελευταία χρόνια να είναι μόδα τα superfoods όπως το goji berry, τα cranberries  και η κινόα, ωστόσο στην Ελλάδα τα superfoods ή αλλιως υπερτροφές ήταν ανέκαθεν γνωστά σε μεγάλη ποικιλία και αφθονία και κυριολεκτικά έξω από την πόρτα μας.

Ας δούμε παρακάτω μερικά superfoods που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας καθώς  θα μας γεμίσουν θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες , αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα , μέταλλα,βιταμίνες , ωμέγα 3) , ενέργεια και δύναμη.

               Αμύγδαλα, μια χούφτα γεμάτα υγεία. Τα αμύγδαλα έχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, ενώ  είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Επίσης, περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά, άρα είναι πολλαπλώς ευεργετικά για την υγεία αλλά και για τον οργανισμό μας , καθώς μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

               Ελαιόλαδο, ο βασιλιάς. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά και με μεγάλο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, το ελαιόλαδο είναι η πιο διάσημη ελληνική υπετροφή ενώ αποτελεί τον βασιλιά των λιπαρών οξέων. Η κατανάλωσή του συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.

               Κρόκος Κοζάνης, το χρυσάφι της ελληνικής γης. Ο κρόκος Κοζάνης με τα πολλά είδη αντιοξειδωτικών που περιέχει, αποδεικνύεται πολύτιμος για την υγεία, καθώς θεωρείται οφέλιμος για το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα, βελτιώνει την μνήμη, αλλά και την επιδερμίδα, ενώ έχει αφροδισιακές ιδιότητες.

               Μαστίχα η θεραπευτική. Η αγαπημένη και μοναδική μαστίχα Χίου εκτός από γλύκα μας προσφέρει και υγεία. Με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση αποτελεί τη  No1 υπερτροφή , ενώ σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες μειώνει, μεταξύ άλλων, τη χοληστερίνη και θεραπεύει το πεπτικό έλκος.

               Μέλι το νέκταρ των θεών. Γνωστό από την αρχαιότητα για την επίδρασή του στην υγεία. Περιέχει μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών ουσιών, έχει αντιμικροβιακή δράση ενώ  είναι αντιφλεγμονώδες.

               Κορινθιακή σταφίδα , ο «μαύρος χρυσός» . Αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες ελληνικές υπερτροφές . Πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και πολυφαινόλες μειώνει τον κλινδυνο καριοπαθειών , ενώ μειώνει την κατακράτηση υγρών. Βοηθά σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη δαβήτη τύπου 2 ενώ βοηθά και στην μείωση συσσώρευσης λίπους σε ασθενής με λιπώδες ήπαρ. Διαθέτει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση ενώ το εκχύλισμά της έχει αντικαρκινική δράση.